Έντονη ανησυχία για την ηλιακή καταιγίδα – Τι θα συμβεί σύμφωνα με τους ειδικούς

Έντονη ανησυχία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την μαγνητική ή ηλιακή καταιγίδα που αναμένεται να «πλήξει» τη Γη, αύριο, Παρασκευή 13 Ιουνίου.

Η Kontranews.gr απευθύνθηκε στον ειδικό Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφώντα Μουσά, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα, μέτριας έντασης, φαινόμενο.

«Το φαινόμενο δεν θα είναι πολύ έντονο αλλά δεν είναι τελείως αμελητέο. Όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», σημείωσε ο κ. Μουσάς ο οποίος συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Περιμένουν μεγάλη καταιγίδα

Ωστόσο, εξίσου καθησυχαστική δεν είναι η NASA η οποία εδώ και αρκετό καιρό έχει προβλέψει πως η Γη κάποια στιγμή θα χτυπηθεί από μία άνευ προηγουμένου ηλιακή καταιγίδα. Η NASA είχε προβλέψει πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μέσα στο 2013 ενώ τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός τέτοιου φαινομένου δεν έχει ξεπεραστεί.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου θα ήταν η παράλυση των τηλεπικοινωνιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα, τα εθνικά δίκτυα ενέργειας θα μπορούσαν να υπερθερμανθούν ενώ τα ηλεκτρονικά είδη και συσκευές πλοήγησης ενδεχομένως θα σταματούσαν να λειτουργούν.

Η τελευταία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα σημειώθηκε πριν από 145 χρόνια αλλά οι επιπτώσεις δεν ήταν ορατές αφού δεν υπήρχε η δορυφορική εξάρτηση που σημειώνεται σήμερα. Μία ηλιακή καταιγίδα τέτοιου μεγέθους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδέχεται να προκαλέσει ζημιές αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Γνωρίζουμε ότι έρχεται όμως δεν ξέρουμε πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα. Θα διαταράξει τηλεπικοινωνίες, δορυφόρους, αεροπορικά ταξίδια, τράπεζες, υπολογιστές, ότι είναι ηλεκτρονικό. Θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα για την ανθρωπότητα. Μεγάλες περιοχές θα μείνουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια και θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν οι ζημιές. Οι ηλιακές εκρήξεις μεταβάλλουν το μαγνητικό πεδίο της γης πολύ γρήγορα σαν κεραυνός», σημείωσε  ο διευθυντής του τμήματος ηλιακής φυσικής της NASA, Dr. Richard Fisher στην Telegraph.

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση