Έφυγε ο καλλίφωνος πρωτοψάλτης κυρ-Λουκάς Σκιαδάς,

Έφυγε από κοντά μας στις 6-2-2017 ο εκλεκτός καλλίφωνος πρωτοψάλτης κυρ-Λουκάς Σκιαδάς, ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου μας. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει ώρα 16:00 σήμερα στον Άγιο Χριστοφόρο Αγρινίου.
Δημοσιεύουμε το ψήφισμα, όπου καταγράφουμε τις αγαθές αναμνήσεις όλων από τον αείμνηστο σπουδαίο δάσκαλο της ψαλτικής τέχνης.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στο Αγρίνιο, σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Δευτέρα στο γραφείο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, αμέσως όταν πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα της εκδημίας του αγαπητού συναδέλφου κι εκλεκτού πρωτοψάλτου κυρ-Λουκά Σκιαδά.

Τα μέλη του δ.σ. εξήραν την προσωπικότητα του εκλιπόντος δασκάλου. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι:

«Ο πολυσέβαστός μας και λίαν αγαπητός κυρ-Λουκάς Σκιαδάς υπήρξε μια δυναμική προσωπικότητα στον χώρο της Βυζαντινής Μουσικής. Από μικρός στον Άγιο Βλάσιο έδειξε ιδιαίτερη κλίση στη μουσική και σπουδαίο φωνητικό τάλαντο, στοιχεία που καλλιέργησε περισσότερο όταν κατέβηκε στο Αγρίνιο, κοντά στον αείμνηστο Σίμο Σαββινόπουλο. Ιδιαίτερα η συναναστροφή του με τον άρχοντα Αθανάσιο Καραμάνη και άλλους μεγάλους δασκάλους στη Θεσσαλονίκη τού έδωσε το κατάλληλο ύφος, ώστε να ψάλλει με τον καλύτερο τρόπο τους εκκλησιαστικούς ύμνους. Αυτή η ερμηνευτική του δεινότητα, σε συνδυασμό με την καλλιφωνία του τόν ανέδειξαν σπουδαίο πρωτοψάλτη, σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή. Η προσφορά του στο Ιερό Αναλόγιο είναι ανεκτίμητη. Κόσμησε επί πολλές δεκαετίες τα αναλόγια στους ιερούς ναούς Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας, Αγίου Γεωργίου Αγρινίου και Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου. Πάντοτε έψαλλε με προσοχή, μέσα από τα μουσικά κείμενα, χωρίς να αυτοσχεδιάζει αυθαιρέτως. Εκ φύσεως ευγενής είχε εξαίρετη συνεργασία με τους ιερείς και τους συναδέλφους ιεροψάλτες. Έστω κι αν γινόταν ενίοτε μουσικά λάθη, ο κυρ-Λουκάς δεν προσέβαλε ποτέ, δεν υποτιμούσε, αλλά προσπαθούσε με τη μουσική του δεξιοτεχνία να γίνουν οι εκκλησιαστικές ακολουθίες με σωστό τρόπο, χωρίς βιασύνες ή αργοπορίες. Σημειωτέον ότι οι ναοί που διηκόνησε ήταν πόλος έλξεως για φιλόμουσους χριστιανούς.

Παροιμιώδης ήταν η αγάπη του προς τους νέους, τους μαθητές που ανέρχονταν στο ψαλτήρι, ώστε να ωφεληθούν κοντά του. Υπήρξε ένας στοργικός και υπομονετικός δάσκαλος. Πολλοί ιεροψάλτες ωφεληθήκαμε τα μέγιστα απ’ τη σπουδαία μουσική του προσωπικότητα. Αλλά κι ο ίδιος καυχόταν για το γεγονός αυτό. Χαιρόταν ειλικρινά με την πρόοδο των νέων σπουδαστών της βυζαντινής μουσικής και διακριτικά τούς ενίσχυε.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι, όταν απεσύρθη από το αναλόγιο της Παναγίας, εν τούτοις είχε την αμείωτη διάθεση να συνεισφέρει στη λατρεία της Εκκλησίας με το τάλαντο που τού έδωσε ο Θεός και καλλιέργησε ο ίδιος. Ήταν παρών στις ακολουθίες, όπου κι αν εκαλείτο, είτε στην πόλη, είτε σε απομακρυσμένα χωριά. Πάντα με ζωντάνια, με όλη τη δύναμη της ψυχής του υμνούσε τον Τριαδικό Θεό μας και τιμούσε τους Αγίους.

Φρονούμε ότι ήταν μοναδική περίπτωση ιεροψάλτου, ο οποίος ήταν λίαν αγαπητός από όλους τους συναδέλφους. Σε οποιοδήποτε ναό πήγαινε όλοι αυθορμήτως θέλαμε να τού παραχωρήσουμε το στασίδι, να τον ακούσουμε να ψάλλει με γλυκύτητα και ιεροπρέπεια τα τραγούδια του Θεού.

Αξιωθήκε επίσης να δει και τον γιο του, τον φίλο Λεωνίδα, να βαδίζει στα χνάρια του, εκλεκτό πρωτοψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο.

Θέλουμε, τέλος, να σημειώσουμε με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη τη συμμετοχή του στα δρώμενα του συλλόγου μας, του οποίου άλλωστε υπήρξε ιδρυτικό μέλος το 1980 και ο πρώτος πρόεδρός του».

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας εκφράζοντας τη θλίψη του για την κοίμηση του κυρ-Λουκά Σκιαδά, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

  1. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του και να αναγνωσθεί το παρόν ψήφισμα.
  1. Να κατατεθεί συμβολικό ποσό εις μνήμην του στο γενικό φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
  1. Το όνομα του εκλιπόντος να καταχωρηθεί στα Δίπτυχα των κεκοιμημένων συναδέλφων του Συλλόγου, για να μνημονεύεται στην ετήσια Θεία Λειτουργία του Συλλόγου.
  1. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και στον διαδικτυακό τόπο του Συλλόγου μας.
  1. Αντίγραφο του παρόντος ψηφίσματος να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Τέλος, ευχόμαστε ταπεινά ο Αναστάς Κύριός μας να αξιώσει τον αείμνηστο ιεροψάλτη Λουκά Σκιαδά να απολαύσει αντί των επιγείων, τα ουράνια, την τρυφή του Παραδείσου. Ας μελωδεί λοιπόν εκεί μετά επουρανίων δυνάμεων ώστε να δοξολογείται ο Πανάγαθος Κύριος. Στους δε οικείους του, την καλή σύζυγό του, τα τέκνα του και τα εγγόνια, ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου να χαρίζει υπομονή, παρηγορία και ελπίδα αναστάσεως.

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το παρόν ψήφισμα και υπογράφεται.

εκ του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του συλλόγου ιεροψαλτών

 

  • Οι φωτογραφίες του αειμνήστου πρωτοψάλτου Λουκά Σκιαδά που δημοσιεύουμε έχουν τραβηχθεί από τον Μιχάλη Νίνογλου, μέλος του συλλόγου μας.
  • Οι πρώτες είναι από το ναό του Άξιον εστί στη Λεύκα Αγρινίου, 29 Απριλίου 2012, όπου συμψάλλει με τους Χρήστο Σταμάτη, Γεώργιο Καρόπουλο, Κώστα Τσιρώνη κ.α.
  • Η τελευταία από την πανήγυρη του παρεκκλησίου των αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην περιοχή Κράψη, μεταξύ Ποταμούλας και Αγίου Βλασίου, το 2015. Διακρίνουμε τους Αθανάσιο Πυρπύλη, Χρήστο Σταμάτη, Γεώργιο Καρόπουλο και Παύλο Καρίνο.

 

 

 

 

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση