Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια

Η Αγία Αναστασία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ρώμη στα τέλη του 3ου μ.Χ αιώνα.

Προερχόταν από αρχοντική οικογένεια. Πατέρας της ήταν ο Πραιτέξτατος, ισχυρός προύχοντας την Ρωμαϊκή εποχή, αλλά και ειδωλολάτρης ενώ η μητέρα της Φλαβία ήταν χριστιανή.

Η Αναστασία ανατράφηκε εν Χριστώ από την μητέρα της. Όταν η Αναστασία έφτασε σε ώριμη ηλικία, ο πατέρας της την εξανάγκασε να παντρευτεί τον Ρωμαίο εθνικό Πόπλιο. Η Αναστασία απέφυγε τον Πόπλιο σαρκικά, ενώ αυτός της κατέτρωγε την περιουσία σε ειδωλολατρικές και άσωτες εκδηλώσεις.

Ο αιφνίδιος θάνατος του συζύγου της, «ελευθέρωσε» την Αναστασία. Διέθεσε όλα της τα πλούτη, το χρόνο, την δράση και την αγάπη της στο να επισκέπτεται στις φυλακές τους φυλακισμένους Χριστιανούς, να τους ενισχύει και να τους ενθαρρύνει, ώστε να μην δειλιάσουν μπροστά στο μαρτύριο. Έγινε αλείπτρια, δηλαδή προπονήτρια, πολλών μαρτύρων που οφείλουν το ένδοξο μαρτυρικό τους τέλος στην ενθάρρυνση και τη στήριξη της Αναστασίας.

Στο έργο της αυτό δεν περιορίστηκε μόνο στη Ρώμη αλλά άπλωσε την δράση της μέχρι την Ανατολή, έως την Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.

Ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε την διδάσκαλο στον Χριστιανισμό για τρεις αδελφές, την Αγάπη, την Χιονία και την Ειρήνη, που μαρτύρησαν επί Διοκλητιανού στην Θεσσαλονίκη. Πριν το μαρτύριο τους, οι τρεις μαθήτριές της, γνώρισαν την φροντίδα και την αγάπη της, για το λόγο αυτό οι ρωμαϊκές αρχές της πόλης φυλάκισαν και βασάνισαν την Αναστασία σε φυλακή της Θεσσαλονίκης. Είναι μάλιστα πιθανό ότι το όρος στο οποίο τοξεύθηκε από στρατιώτη η τρίτη από τις αδελφές, η αγία Ειρήνη, είναι το όρος όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή της Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Η Αναστασία φρόντισε για τον ενταφιασμό των τιμίων σωμάτων των τριών αδελφών παρθενομαρτύρων.

Η άκαμπτη και ανυποχώρητη Αναστασία τελικά δέθηκε σε πασσάλους και δεμένη ως ήταν παραδόθηκε στη φωτιά στις 22 Δεκεμβρίου του 303 ή 304 μ.Χ. στην Θεσσαλονίκη (ή κατά άλλους στο Σίρμιο) ενώ άλλες πηγές τοποθετούν το μαρτύριό της στην Ρώμη.

Το τίμιο σώμα της Αναστασίας, το παρέλαβε σύμφωνα με τα συναξάρια, μια ευσεβής αρχόντισσα χρησιμοποιώντας την γνωριμία με τον τοπικό Έπαρχο και το ενταφίασε στον κήπο της οικίας της. Αργότερα έκτισε εκεί χριστιανικό ναό.

Άλλες πηγές αναγράφουν ότι ο σύζυγος της Αναστασίας, Πόπλιος, την φυλάκισε γιατί δεν κατάφερε να τη μεταστρέψει στην ειδωλολατρία. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η Αγία Αναστασία, λόγω του ανδρός της, βοηθούσε κρυφά όσους είχαν ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας ή ένα λόγο παρηγοριάς. Ντυνόταν πενιχρά και μετέβαινε στις φυλακές πηγαίνοντας τροφή και χρήματα.

Η Αγία Αναστασία ονομάζεται «Φαρμακολύτρια», σύμφωνα με τους συναξαριστές, διότι ανάμεσα στις πολλές άλλες ιάσεις και θεραπείες πού επιτελεί έλαβε από τον Θεό την Χάρη και την δύναμη να γλυτώνει όσους έπεσαν στα δίχτυα των φαρμακών καί των φαρμακευτριών, δηλαδή των μάγων και των μαγισσών. Λύνει τις φαρμακείες, δηλαδή τα μάγια, και γι αυτό ονομάζεται φαρμακολύτρια.

Η μνήμη της τιμάται στις 22 Δεκεμβρίου

El.gr

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση