Απ. Κατσιφάρας: Κανένας αναπτυξιακός πόλος της Περιφέρειας δε χαρίζεται, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο άκρο της

 

 

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει σχέδιο, δεν κατανέμει χρήματα ανά περιοχή, υλοποιεί έναν αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος έχει προκύψει μετά από σκληρή δουλειά, σωστή προετοιμασία και ανοικτή διαβούλευση με όλη την κοινωνία. Αν μοιράζαμε τα χρήματα γεωγραφικά, τότε θα ήταν σαν να διαιωνίζαμε το παλιό χρεοκοπημένο μοντέλο που έφερε τη χώρα μας στο σημείο που βρίσκεται σήμερα».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα γραφεία της Περιφέρειας στο Αγρίνιο, παρουσιάζοντας τα έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στην περιοχή με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Υπάρχει μια γκρίνια, την οποία δεν μπορώ να αντιληφθώ, δεν μπορώ να την ερμηνεύσω. Γνωρίζω τους λαγούς στην πολιτική και θα φανεί στην πορεία… Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με υπεύθυνο τρόπο, για να έχουν όλοι οι πολίτες τις ευκαιρίες που δικαιούνται», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Συνολικά, στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή εκτελούνται έργα ύψους σχεδόν 96 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν ενταχθεί 12 έργα και δράσεις περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ το μεγαλύτερο μέρος εντάχθηκε κυρίως το 2016-2017.

Επιπλέον, διενεργούνται εργολαβίες ύψους 4 εκατ. ευρώ για τις συντηρήσεις του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου, ενώ περίπου στα 30 εκατ. ευρώ είναι το ποσό συνολικά της δαπάνης για τα υπό δημοπράτηση έργα στην ευρύτερη περιοχή, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να είναι στο Αγρίνιο.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην έγκριση της στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Αγρινίου, προϋπολογισμού περίπου 21 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, στην καλλιέργεια αστικών πολιτικών που συμβάλλουν στην αξιοποίηση συνολικά των δυνατοτήτων μιας περιοχής με ταυτόχρονη ανάπτυξη ισχυρών  συνεργασιών, που είναι μια νέα αντίληψη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό καθώς καλείται να εφαρμόσει πολυεπίπεδες ολοκληρωμένες λύσεις που απευθύνονται τόσο στους φορείς και στην επιχειρηματικότητα όσο και στην κοινωνία των πολιτών.

Ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε, επίσης, και στην οδική σύνδεση του οδικού άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας» με τη Λευκάδα, τονίζοντας πως το αυξημένο ΕΣΠΑ σε σχέση με την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, είναι μια μεγάλη πολιτική κατάκτηση, για την οποία κάποιοι μόχθησαν και πάλεψαν για αυτό.

«Είμαι Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και όχι κάποιας συγκεκριμένης πόλης, του Αγρινίου, της Πάτρας ή του Πύργου. Αγωνιώ και έχω την ευθύνη για την ανάπτυξη και της τελευταίας γωνιάς της Περιφέρειάς μας. Παλεύω σταθερά, από την πρώτη στιγμή, την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, όχι στα λόγια αλλά εμπράκτως. Είναι κατ’ εξοχήν ένας τουριστικός οδικός άξονας που συνδέει το δυναμικό περιφερειακό μας αεροδρόμιο του Ακτίου με τη Βόνιτσα. Η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη και ο τουρισμός είναι αναπτυξιακή πρόκληση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε:

«Το έργο αυτό είναι ενταγμένο από το 2014 στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών. Άρα η πρόταση του Δήμου Αγρινίου να πάρουμε πίσω το έργο, μάλλον προϋποθέτει ότι θα πρέπει να λάβουν την υπογραφή τους πίσω, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αναδρομική ισχύ μάλιστα, από το 2014».

Η στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αφορά το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και όχι μόνο μεγάλες πόλεις, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει και η πρόσκληση για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που θα έχει άμεση αξιολόγηση, θα εντάσσεται και θα δημοπρατείται άμεσα κάθε έργο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «όσο πιο γρήγορα τρέξουν οι φορείς, τόσο πιο γρήγορα θα αποδοθούν τα έργα στους πολίτες».

Κλείνοντας ο κ. Κατσιφάρας τόνισε:

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε σωστά τους πόρους που έχουμε και να διεκδικούμε περισσότερους. Οι καιροί επιβάλλουν νέα αντίληψη για την ανάπτυξη, νέες προσεγγίσεις, νέες νοοτροπίες. Εμπιστοσύνη και συλλογική δουλειά, όχι κορώνες».

Στην συνέντευξη παρόντες ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Υφαντής.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη του Περιφερειάρχη με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους στενούς συνεργάτες του, στους οποίους και υπογράμμισε πως «από εδώ και πέρα σηκώνουμε μανίκια, τρέχουμε περισσότερο και ασχολούμαστε με τη δουλειά και το σχέδιο μας».

ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Έργα υπό δημοπράτηση
1 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
(σε συνέχεια π.κ. 2013ΕΠ00100013) με Κ.Α. 2014ΕΠ50100000
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ»
1.500.000,00 ΠΔΕ / ΣΑΕΠ 501 Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Αιτ/νίας Οι οδικοί άξονες στους οποίους θα γίνουν παρεμβάσεις στο Δήμο Αγρινίου είναι:                                                                                                                     1. Γέφυρα Επισκοπής,  Αγαλιανός, όρια Νομού με Ευρυτανία.
2. Σχίνος , Σκουτερά , Σιτόμενα , έως Καστανούλα, με διασταύρωση Αγία Παρασκευή , Αγία Βαρβάρα.
3. Από την Εθνική Οδό Αγρινίου – Αγίου Βλασίου (Χάνι Μπόκρη). Πεντάκορφο, Καστανούλα.
4. Κρύο –Νερό, Στεκούλα Σπαρτιά.
5. Παραβόλα, Παλαιοκαρυά, Καλλιθέα, Λαμπίρη, όρια νομού.
6. Από Εθνική Οδό Αγρινίου – Καρπενησίου προς Σκουτεσιάδα
7. Καλύβια Αγγελόκαστρο.
8. Όπου κριθεί επείγον κατά την κατασκευή του έργου.

*οι ανωτέρω παρεμβάσεις δεν μπορούν να προϋπολογιστούν επακριβώς διότι αποτελούν τμήμα του  συνολικού έργου

2 «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
(σε συνέχεια π.κ. 2013ΕΠ00100013) με Κ.Α. 2014ΕΠ50100000
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΩΝ – ΜΙΚΡΑ ΤΕΧΝΙΚΑ
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ»
1.300.000,00 ΠΔΕ / ΣΑΕΠ 501 Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Αιτ/νίας Οι οδικοί άξονες στους οποίους θα γίνουν παρεμβάσεις στο Δήμο Αγρινίου είναι:
1.  Από την Εθνική Οδό Αγρινίου – Αγίου Βλασίου (Χάνι Μπόκρη). Πεντάκορφο, Καστανούλα.
2. Παραβόλα, Παλαιοκαρυά, Καλλιθέα, Λαμπίρη, όρια νομού.
3. Λιθοβούνι, Μεσάριστα Άνω Μακρυνού.
4. Κάτω Μακρυνού Δουναίικα.
5. Όπου κριθεί επείγον κατά την κατασκευή του έργου.

*οι ανωτέρω παρεμβάσεις δεν μπορούν να προϋπολογιστούν επακριβώς διότι αποτελούν τμήμα του   συνολικού έργου

3 «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
(σε συνέχεια π.κ. 2013ΕΠ00100013) με Κ.Α. 2014ΕΠ50100000
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΥ»
1.950.000,00 ΠΔΕ / ΣΑΕΠ 501 Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Αιτ/νίας 1. ΑΝΩ ΚΕΡΑΣΟΒΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ
2. ΜΕΣΑΡΙΣΤΑ- ΛΙΘΟΒΟΥΝΙ
3. ΜΕΣΑΡΙΣΤΑ- ΑΝΩ ΜΑΚΡΥΝΟΥ
4. Όπου κριθεί επείγον κατά την κατασκευή του έργου

* οι ανωτέρω παρεμβάσεις δεν μπορούν να προϋπολογιστούν επακριβώς διότι αποτελούν τμήμα του   συνολικού έργου

4 «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ  ΤΗΣ 15ης ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΣΤΑΝΟΡΕΜΑ», Χρηματοδότηση : Π.Δ.Ε. ΜΕ ΚΩΔ. : 2012ΕΠ00100026 773.000,00 ΠΔΕ Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Αιτ/νίας Από την Χ.Θ. 8+240,00 έως την Χ.Θ. 8+720,00, του οδικού τμήματος Σιτόμενα – Καστανούλα που παρατηρηθήκαν κατολισθητικά φαινόμενα στο πρανές στήριξης της υφιστάμενης οδού ,που βρίσκεται προς το κατάντη ρέμα «Καστανόρεμα»,  αλλά και στο πρανές ανάντη του δρόμου που παρατηρηθήκαν ερπυστικές κινήσεις του ανώτερου εδαφικού στρώματος ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Θα εκτελεστούν έργα αντιστήριξης των πρανών , έργα συλλογής όμβριων υδάτων και έργα οδοποιίας  σε μήκος 500μ
5 «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ  ΑΙ-ΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», Χρηματοδότηση : Π.Δ.Ε. ΜΕ ΚΩΔ. : 2016ΕΠ50100003 2.200.000,00 ΠΔΕ / ΣΑΕΠ 501 Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Αιτ/νίας Τα ρέματα και οι χείμαρροι  στους οποίους θα γίνουν παρεμβάσεις στο Δήμο Αγρινίου είναι:
Ερημίτσας περ. Αγρινίου,
Ζέρβα,
Ρύακα περ. Στράτου,
Ρέμα Μεγάλης Χώρας και συμβάλλοντες,
Ρέματα περ. Μακρυνείας
Όπου κριθεί επείγον κατά την κατασκευή του έργου.

*οι ανωτέρω παρεμβάσεις δεν μπορούν να προϋπολογιστούν επακριβώς διότι αποτελούν τμήμα του   συνολικού έργου

6 «Αποκατάσταση Αντιπλημμυρικών Τεχνικών Έργων Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας», Χρημα-τοδότηση : Π.Δ.Ε. ΜΕ ΚΩΔ. : 2014ΣΕ57200002 1.200.000,00 ΠΔΕ Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Αιτ/νίας Οι  παρεμβάσεις που  θα γίνουν στο Δήμο Αγρινίου είναι στην πεδινή κοίτη του χειμάρρου Ερμί-τσα όπου λόγω των μεγάλων παροχών έχει υποσκαφεί η Γέφυρα της Εθνικής Οδού και υπάρ-χει κίνδυνος για την ευστάθειά της. Επίσης έχει καταρρεύσει τμήμα του αναχώματος στα κατά-ντη με αποτέλεσμα την καταστροφή παρόχθιων καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων.

*οι ανωτέρω παρεμβάσεις δεν μπορούν να προϋπολογιστούν επακριβώς διότι αποτελούν τμήμα του   συνολικού έργου

7 ΤΜΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ Ν.Ε.Ο. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2.100.000,00 ΠΔΕ ΔΤΕ/ΠΔΕ 70% του έργου αφορά ανακτασκευή ασφαλτοταπήτων και διαγραμμίσεις εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγρινίου
8 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΔΙΜΗΚΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 700.000,00 ΠΔΕ ΔΤΕ/ΠΔΕ Η αποκατάσταση της λειτουργίας της διώρυγας αφορά τις Λίμνες Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας , εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγρινίου
9 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ Ε.Ο. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 6.000.000,00 ΠΔΕ ΔΤΕ/ΠΔΕ ποσοστό του υλοποιούμενου έργου θα υλοποιηθεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγρινίου
10 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ Ε.Ο. 38 «ΑΓΡΙΝΙΟ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ» και «ΑΓΡΙΝΙΟ-ΘΕΡΜΟ» 2.500.000,00 ΠΔΕ ΔΤΕ/ΠΔΕ Εργο που υλοποιείται εξ΄ολοκλήρου εντός των Διοικητικών Ορίων του Δήμου Αγρινίου
11 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ, ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ & ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 8.000.000,00 ΠΔΕ ΔΤΕ/ΠΔΕ Αφορά και τον Δήμο Αγρινίου
12 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΗΜΑΝΣΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε.ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 700.000,00 ΠΔΕ ΔΤΕ/ΠΔΕ Αφορά και τον Δήμο Αγρινίου
13 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΠΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2016 300.000,00 ΠΔΕ ΔΤΕ/ΠΔΕ Αφορά και τον Δήμο Αγρινίου
14 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΔΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017-2018 450.000,00 ΠΔΕ ΔΤΕ/ΠΔΕ Αφορά και τον Δήμο Αγρινίου

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση