ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Με μια εικόνα της Παναγιάς τίμησε ο Δήμος τους Αγρινιώτες  πιλότους και πυροσβέστες που τραυματίστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιών.

 

Γ. Παπαναστασίου: Είστε πραγματικοί ήρωες. Τιμάτε αυτό τον Τόπο και την Πατρίδα και μας κάνατε υπερήφανους.

 

Ο ηρωισμός των Αγρινιωτών πιλότων και πυροσβεστών που τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιών,αλλά και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται στις μάχες που δίνονται με τις φλόγες,αναδείχθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε προς τιμήν τους ο Δήμος Αγρινίου, την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, στην αίθουσα επί ης οδού Αναστασιάδη 1 (πρώην Τράπεζατης Ελλάδος).

 

Πρόκειται για τους Λύτρα Χρήστο, σμηναγό, κυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροσκάφους Bombardier (πρώην Canadair) CL-215, το οποίο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, τον Ιούλιο του 2015, και τον Τσάμη Παναγιώτη, σμηναγό, συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, καθώς και τους αρχιπυροσβέστεςΜαμασούλα Κων/νο και Χατζή Παναγιώτη, που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Κάτω Χρυσοβίτσας Θέρμου, τον Αύγουστο του 2014.

 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου,απονέμοντας τις τιμητικές πλακέτες με την εικόνα της Παναγιάς, έκανε λόγο για πραγματικούς ήρωες και συνεχάρη τους τέσσερις τραυματισθέντες για την αυταπάρνηση, το θάρρος, την αξιοσύνη, την αίσθηση ευθύνης και την προσήλωση στο καθήκον.

«Ένα μεγάλο μπράβο είναι λίγο.Δίνετε καθημερινά τη μάχη για να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές αποτελείτε φάρο για όλους μας. Είστε άνθρωποι που τιμάτε αυτό τον Τόπο και την Πατρίδα. Μας κάνατε υπερήφανους», τόνισε ο Γ. Παπαναστασίου.

 

https://www.youtube.com/watch?v=48jHikqf79I

 

https://www.youtube.com/watch?v=7QEMVB_0oM0

 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Γκρίζης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, εστίασε στη σπουδαιότητα του κατορθώματος των τιμηθέντων, μέσα από μαρτυρίες και εκτιμήσεις ειδικών, ανθρώπων που γνωρίζουν όσο κανένας τη δυσκολία του έργου τους.

CAM00705

«Δεν έχει ξανασυμβεί παγκοσμίως κάτι τέτοιο. Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται πτώση Canadair – γιατί περί πτώσης πρόκειται- και οι πιλότοι να καταφέρνουν να το προσγειώσουν σε τόσο δύσκολο έδαφος και να βγουν σώοι και αβλαβείς. Άνθρωποι έτοιμοι για πόλεμο, παρά τον κομμένο, σαν να ήταν σε διοικητική υπηρεσία, μισθό. Καύτρες από τη φωτιά μπαίνουν από τους αεραγωγούς και τους καίνε τις στολές», υπογράμμισε ο κ. Γκρίζης.

 

Ο Αντιδήμαρχος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης και υπενθύμισε το αίτημα του Γ. Παπαναστασίου να σταθμεύουν στο Αγρίνιο πυροσβεστικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σημείωσε δε με έμφαση, το γεγονός ότι και φέτος οι απαιτούμενοι πόροι έφτασαν στο Δήμο Αγρινίου, αφού είχε ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Όπως επίσης και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται τόσο εξαιτίας του γερασμένου στόλου των αεροσκαφών και των οχημάτων, αλλά και των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή, όσο, και κυρίως, στο επίπεδο του συντονισμού των εμπλεκόμενων στην όλη διαδικασία. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στη βοήθεια που προσφέρουν οι δυο εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί στη Γαβαλού και την Παραβόλα, καθώς επίσης και στο στόχοτης Δημοτικής Αρχής για δημιουργία ενός νέου κτιρίου Πυροσβεστικής στο Αγρίνιο.

 

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Αγρινίου κ. Μπόκας, αφού ευχαρίστησε το Δήμο για την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχουν για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, συνεχάρη τους τιμηθέντες,τονίζοντας ότι δεν μπορεί να περιγραφεί η αυτοθυσία ενός ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με την καταστροφή και παλεύει να σώσει και να σωθεί.

 

«Δεν δουλεύουμε, λειτουργούμε, στα όρια της ζωής και της φθοράς, δεν είναι πρόβα και σχέδιο η ζωή μας, είναι καθημερινό φλερτ με το θάνατο», τόνισε ο κ. Μπόκας.

 

Στην εκδήλωση, εκτός από πλήθος κόσμου, συναδέλφους και μέλη των οικογενειών των πιλότων και πυροσβεστών, παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γκούντας, Καλαντζής, Γρίβας και Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της Βάσης Ακτίου – Βόνιτσας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου.

CAM00703

CAM00702

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση