ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΟΣΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΟΣΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ 2018

Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ   Α Ι Τ Ω Λ Ο Α Κ Α Ρ Ν Α Ν Ω Ν

«ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

 

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΟΣΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ

(Ιδρυτού της Σχολής Γραμμάτων Αιτωλικού)

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

 

Σάββατο, 4 Αυγούστου ώρα 19.00, Μέγας Πανηγυρικός  Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου  Κηρύγματος

Κυριακή, 5 Αυγούστου ώρα 7 π.μ. Όρθρος καιΠανηγυρική Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία

Κυριακή, 5 Αυγούστου ώρα 20.00.  Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με Ύμνους από τη  Χορωδία του  Συλλόγου  «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» Μεγάλης  Χώρας  Αγρινίου.

Ομιλία με θέμα: ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ και η ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ στο ΑΙΤΩΛΙΚΟ

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

 

Χορηγοί Επικοινωνίας: Αχελώος TV , Ραδιοφωνικός Σταθμός Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

 

 

 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων

«ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Σας προσκαλεί

να τιμήσετε με την παρουσία σας

τις Εορταστικές  Λατρευτικές Εκδηλώσεις ΜνήμηςστονΌσιο  Ευγένιο τον Αιτωλό,

(Ιδρυτή της Σχολής Γραμμάτων Αιτωλικού)

το Σαββατοκύριακο 4&5 Αυγούστου 2018στο Αιτωλικό,

σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Οι Εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως

Αιτωλίας και Ακαρνανίας

 

Με εκτίμηση, για το  Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 ΧΡΗΣΤΟΣ  ΣΙΑΣΟΣ                              ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ – ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

 Καθηγητής                                                           Καθηγήτρια

 

Π  Ρ  Ο  Γ  Ρ  Α  Μ  Μ  Α       Ε  Κ  Δ  Η  Λ  Ω  Σ  Ε  Ω  Ν

Το Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018, και ώρα 19.00, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, από τον κ. Σπύρο Παπαθανασίου, Θεολόγο τ. Διευθυντή Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Θα συμμετάσχουν Ιερείς από την πόλη του Αιτωλικού.

Το πρωί της εορτής, Κυριακή 5 Αυγούστου 2018, ώρα 7 π.μστον αυτό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, θα τελεσθεί Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά Θείου Κηρύγματος, Ιερουργούντος του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, ΣεβασμιώτατουΜητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ ΚΟΣΜΑ, με τη συμμετοχή Ιερέων από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 19.00, στονΙερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών θα τελεσθεί Εσπερινός, επί τη Εορτή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού μας.

Ώρα 20.00,  Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής από τη Χορωδία του Συλλόγου «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» Μεγάλης Χώρας Αγρινίου, με Χοράρχη την κα Χρυσούλα Τασολάμπρου.

Θα ακουστούν Ύμνοι, των Αγίων της Αιτωλοακαρνανίας, του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού, της Παναγίας μας.

Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα: Ο Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός και η Σχολή Γραμμάτων στο Αιτωλικό.

Ομιλητής, ο κ. Διονύσιος Μπερερής, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε., Συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Γιατρός κ. Μιχάλης Παληκύρας

 

Ο Όσιος Ευγένιος Ιωαννούλιος ή Γιαννούλης ο Αιτωλός*

Γεννήθηκε στις αρχές του 1597 στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Οι γονείς του, Νικόλαος και Στάμω, ήταν φτωχοί αλλά πιστοί στο Θεό. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε από τον Ιερομόναχο Αρσένιο στο Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Βλοχού. Το 1616 βρίσκεται στην Ιερά Μονή Τατάρνας όπου χειροτονήθηκε Διάκονος. Το 1626 πηγαίνει στην Ιερά Μονή της Παναγίας στη Βαρνάκοβα για περισσότερη μόρφωση από τον καλογεροδιδάσκαλο Καλλίνικο.

Αργότερα πηγαίνει στη Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, στη Κωνσταντινούπολη, στους Αγίου Τόπους, στην Αλεξάνδρεια όπου εκεί το 1619, χειροτονείται Ιερέας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλο Λούκαρη. Στη συνέχεια πηγαίνει στα Ιεροσόλυμα και παραμένει για πολύ χρόνο εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Μετά από πολύχρονη περιπλάνηση στα μεγάλα θρησκευτικά κέντρα της εποχής εκείνης έρχεται στην Πατρίδα του την Ακαρνανία και ιδρύει Σχολεία, στο Αγρίνιο, στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι. Στο Αιτωλικό έμεινε πολύ χρόνο διδάσκοντας στη Σχολή που ίδρυσε. Μαθητές του μεταξύ των άλλων ήταν, ο Γρηγόριος Μάνεσης και ο Επίσκοπος Αγράφων Ιάκωβος. Ο Ευγένιος φρόντισε και έφερε καταξιωμένους Δασκάλους στη Σχολή του Αιτωλικού η οποία λειτουργούσε ανελλιπώς για διακόσια περίπου χρόνια.

Στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς, η Σχολή του Αιτωλικού λειτουργούσε ως μια πνευματική κολυμβήθρα όχι μόνο για την πόλη του Αιτωλικού αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια ο Όσιος Ευγένιος το 1645 γίνεται Σχολάρχης στο Καρπενήσι, πραγματοποιεί ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος Καρπενησίου και το 1661 μεταφέρει την έδρα της Σχολής των Αγράφων στα Βραγγιανά Ευρυτανίας και ονομάζει τη Σχολή αυτή «Ελληνομουσείον Αγράφων».

Η πνευματική μεγαλοφυΐα του Οσίου Ευγενίου απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σαν Δάσκαλος, ο Ευγένιος, ήταν ένας από τους πιο καταρτισμένους με γνώσεις, Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, Φιλοσοφίας, Θεολογίας και ποιητικής.

Ο Όσιος Ευγένιος πεθαίνει στις 5 Αυγούστου 1682 στη Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής, στη Γούβα των Βραγγιανών, όπου ασκήτεψε και δίδαξε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στις 30 Μαρτίου 2006, το Ενιαίο Λύκειο Αιτωλικού έλαβε την προσωνυμία «Όσιος Ευγένιος, Γιαννούλης, ο Αιτωλός».

*Από το βιβλίο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» του Καθηγητή κ. Χρήστου Γερ. Σιάσου

Χορηγοί Επικοινωνίας: Αχελώος TV , Ραδιοφωνικός Σταθμός Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση