ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΕΜΠΛΑΣ ΚΑΙ ΑΥΛΑΚΙΟΥ

Νεκτάριος Αθ.Φαρμάκης,

Δικηγόρος

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Δ.Ε

Π.Ε Αιτ/νίας

με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας»                                                         

 

Αγρίνιο :  11-11-2016

 

Ταχ.Δ/νση: Δ.Μακρή 11

Τηλέφωνο :26410 58974

FAX : 26410 58970

E-MAIL: nektarios.farmakis@gmail.com

 

ΠΡΟΣ : 1. Περιφερειάρχη

                                       Δυτικής Ελλάδας

                                        κ. Απόστολο Κατσιφάρα

  1.       κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες

Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

  1. κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

  1. Πρόεδρο του Περιφερειακού

Συμβουλίου Π.Δ.Ε κ.Τογιοπούλου.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ «Εργασίες στις Γέφυρες Τέμπλας και Αυλακίου  και έλεγχος επίδρασης φράγματος μεταξύ των δύο γεφυριών».

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ :

 

Με το υπ’αριθμ.πρωτ.ΥΠΟΠΑΙΘ/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝ/Φ10-β/403/24-2-2015 έγγραφο της γενικής διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, κοινοποιήθηκε στην Δ/ση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας , μεταξύ άλλων, έκθεση αυτοψίας που αφορά σε βλάβες που υπέστησαν οι γέφυρες Τέμπλας και Αυλακίου (Βρουβιανά και Αυλάκι) από την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του έτους 2015.

Σύμφωνα με το κοινοποιηθέν σε εσάς έγγραφο, σας γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα αυτοψίας της ως άνω Υπηρεσίας στα εν λόγω Νεώτερα Μνημεία. Στην εν λόγω περιγράφονται λεπτομερώς οι βλάβες επί των ως άνω χαρακτηρισθέντων νεώτερων μνημείων, όπως επίσης και το επείγον της αποκατάστασής τους. Επίσης, συνίσταται και η ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση των  φερτών υλικών.

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη της «εξέτασης της επίδρασης του φράγματος που έχει κατασκευαστεί από ιδιωτική εταιρεία μεταξύ των δύο γεφυριών, η οποία σύμφωνα με τους κατοίκους, έχει επιφέρει μεταβολές στην απόθεση φερτών υλικών και κατά συνέπεια στη ροή του ποταμού Αχελώου» . Ειδικότερα, τονίζεται ότι «θα πρέπει για το Γεφύρι του Αυλακίου να γίνει ενδελεχέστερη έρευνα σχετικά με τη ροή του ποταμού, όπως φαίνεται στο σημείου που η κοίτη παρουσιάζει απότομη στένωση, με συνέπεια την απότομη άνοδο της στάθμης στο σημείο όταν παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα».

Επειδή, βαίνουμε σε μια εποχή του χρόνου όπου στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Επειδή στην περίπτωση της Γέφυρας του Αυλακίου, έχουμε ήδη έως σήμερα (2010 και 2015)  δύο πλημμυρικά φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα ζημιές επί του μνημείου αλλά και καταγγελλόμενες καταστροφές καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ερωτάσθε :

  • Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προβήκατε συνεπεία του ως άνω εγγράφου του Υπουργείου Πολιτισμού (Φεβρουάριος 2015) έως σήμερα;
  • Ποιες οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα Γεφύρια της Τέμπλας και του Αυλακίου;
  • Ποιες οι ενέργειες πρόληψης ανάλογων φαινομένων στο μέλλον και δη στο ερχόμενο χειμώνα;
  • Υπήρξε μέχρι σήμερα εξέταση των επιδράσεων του εκεί φράγματος στη ροή του ποταμού Αχελώου;
  • Υπάρχει ή όχι η αναφερόμενη στο ως άνω έγγραφο σχέση του φράγματος με φαινόμενα μεταβολών στην απόθεση φερτών υλικών και στη ροή του ποταμού και αν ναι ποια τα μέτρα που προκρίνονται για την αντιμετώπισή του φαινομένου;

Παρακαλώ για την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων στο επόμενο Π.Σ.

 

Με εκτίμηση

Νεκτάριος Αθ.Φαρμάκης

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση