Επικριτικό ψήφισμα της Ε.Ε. κατά της γείτονος Τουρκίας

Μπορεί στην Άγκυρα και στις επαφές του κ. Κοτζιά να επικράτησε κλίμα προσέγγισης, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο όμως το κλίμα ήταν εφιαλτικό για την Τουρκία και εχθρικό για την ευρωπαική της προοπτική, καθώς σε ψήφισμά του καλεί την γειτονική χώρα να αποσύρει άμεσα την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας. Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο από το 1997 σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα δώδεκα μίλια, όπως έχει δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησε ένα πολύ σκληρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας, ενόψει της έκθεσης προόδου για την ένταξή της στην ΕΕ, στο οποίο μεταξύ άλλων εκτός από την άρση του casus belli ζητά από την Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων και επίσης, καλεί την Τουρκία να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και τη χρήση του Οικουμενικού Τίτλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ως προς τον Κυπριακό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της, να προχωρήσει στη μεταφορά της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο, που αφορά την άρση του εμπάργκο που επιβάλλεται σε πλοία, αεροσκάφη και προϊόντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Τουρκία.
Καθημερινή

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση