Θεατρική παράσταση ΄΄Πέντε Μαύρα Νήματα”

Το Τμήμα Ενηλίκων του Ερασιτεχνικού Θεάτρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου, παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου την παράσταση

Πέντε Μαύρα Νήματα

 

Πέντε παραμύθια του τόπου μας δραματοποιημένα με στόχο να αναδείξουν

τον πλούτο της περιοχής μας, την τοπική γλώσσα κ τον πολιτισμό.

Αφετηρία της παράστασης αποτέλεσε η διαπίστωση της διαχρονικότητας και της παγκόσμιας υπόστασης του λαϊκού παραμυθιού. Υπάρχει, προφορικά μεταδιδόμενο, σε περισσότερους από έναν τόπους και εποχές, ποτέ ακριβώς το ίδιο αλλά σε διαφορετικές παραλλαγές.

Ένα φρεσκάρισμα των πρώτων υλικών από τα όποια φτιάχτηκε ο τόπος μας και οι άνθρωποί του, σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε το νήμα ενωμένο.

 

Το παραμύθι κατά τον  Μιχάλη Γ. Μερακλή είναι  «Είδος λαϊκής λογοτεχνίας με μαγικό, υπερφυσικό, απίθανο και απίστευτο περιεχόμενο».

Λίγα Λόγια για το Έργο:

Δεν έχουν όλα τα παραμύθια καλό τέλος.
Υπάρχουν και τα άλλα παραμύθια που μιλούν για ιστορίες αλλόκοτες, απόκρυφες, πονηρές και διασκεδαστικές, που έρχονται από τα βάθη των χρόνων.
Φωτίζουμε τα «σκοτεινά» παραμύθια, βάζουμε και μια δόση  χιούμορ, στήνοντας μια παράσταση που φωτίζει την παράδοση μας.

Αδέρφια που μαλώνουν, κατάρες, οι τρεις μοίρες, πουλιά που μιλούν, άβουλα πριγκιπόπουλα και κατατρεγμένες ηρωίδες συναντιούνται στη σκηνή μέσα από τη διασκευή πέντε παραδοσιακών παραμυθιών.

Σκοτεινά παραμύθια ΜΟΝΟ για ενήλικες!

Πηγές:

Ίσκιοι κι αλαφροΐσκιωτοι. Λαϊκός λόγος και πολιτισμικές σημασίες (α΄ έκδοση, Ελληνικά Γράμματα, 2003, β΄ έκδοση, Παπαζήσης 2012), Λυδάκη Άννα

Για το λαϊκό παραμύθι. Διδακτικές προτάσεις για νηπιαγωγούς και δασκάλους (εκδόσεις Διάδραση,2012), Μιχάλης Γ. Μερακλής

 

Λαικά παραμύθια της Ηπείρου, (Εκδότης Εν Πλώ, 2008),Σέργη Γιάννα

:

Παραδόσεις, (εκδόσεις Γράμματα, 2012), Νικόλαος Γ. Πολίτης

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση