Λαμπρές οι φετινές εκδηλώσεις στα ηρωικά βουνά του Σουλίου

SOYLI_GIORTH_1-7_6_15

• Eπίκαιρος παραμένει ο ηρωικός αγώνας των Σουλιωτών, οι οποίοι δεν δίστασαν να θυσιαστούν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια όπως έκανε ο Καλόγηρος Σαμουήλ και οι σύντροφοί του στο Κούγκι.
Αυτός ο αγώνας τιμήθηκε και φέτος με την λαμπρότητα που του αρμόζει στα βουνά του Σουλίου, παρουσία πολλών επισήμων και εκατοντάδων Ηπειρωτών. Ανάμεσά τους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος περιόδευσε στη συνέχεια με ελικόπτερο στα ακριτικά φυλάκια της Ηπείρου, προαναγγέλλοντας παράλληλα τη επαναλειτουργία εκείνων στα ελληνοαλβανικά σύνορα!

Πλήθος προσκυνητών
Πλήθος προσκυνητών συμμετείχε και παρακολούθησε προχθές την αναπαράσταση της θυσίας του Καλόγηρου Σαμουήλ και των Σουλιωτών πολεμιστών στον ιερό χώρο του Κουγκίου.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν  ο Π. Καμμένος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, o Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής, o Βουλευτής Λασιθίου Ιωάννης Πλακιωτάκης, ως εκπρόσωπος του Αντώνη Σαμαράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι Βουλευτές  Όλγα Γεροβασίλη, Σταυρούλα Ξουλίδου και Βασίλης Γιόγιακας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργιος Καψάλης, ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Λεωνίδας Παππάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Βασίλης Τελίδης, οι Διοικητές της 1ης Στρατιάς Ιωάννης Ηλιόπουλος και της 8ης Μεραρχίας Σπύρος Γκίζας, Δήμαρχοι της Ηπείρου, οι Περιφερειακοί Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων και Συλλόγων.

Οι εκδηλώσεις
Τον πανηγυρικό της ημέρας  εκφώνησε ο κ. Κίτσος Μπότσαρης, απόγονος της οικογένειας των Μποτσαραίων. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών με χαιρετισμό της Δημάρχου Σουλίου Σταυρούλας Μπραϊμη – Μπότση και  έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Ο Θωμάς Πιτούλης
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης αναφέρθηκε στον αγώνα των Σουλιωτών, οι οποίοι, όπως τόνισε, «αψηφώντας ακόμα και το θάνατο, οριοθέτησαν ως φωτεινό παράδειγμα, από άκρον εις άκρον όλη την υφήλιο, την ανθρώπινη δύναμη, τη δύναμη της ψυχής, σε περίπτωση που διακυβεύεται η διασφάλιση της ελευθερίας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης συνδέοντας το χθες με το σήμερα τόνισε πως ο αγώνας των Σουλιωτών, για την ελευθερία και αξιοπρέπεια, είναι πάντα επίκαιρος, ειδικότερα σε περιόδους αστάθειας και εντάσεων. Όπως είπε, «η χώρα μας περνά μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει επηρεάσει το κάθε νοικοκυριό, την κάθε οικογένεια. Στην ευρύτερη περιοχή μας, μετά από καιρό, διακρίνουμε επεκτατική ένταση, επακόλουθο της εσωτερικής εντός εισαγωγικών «αστάθειας». Οι γείτονές μας δείχνουν να χάνουν το μέτρο της λογικής. Από αυτόν τον ιερό χώρο διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι, ο Έλληνας δεν ανησυχεί, όμως επαγρυπνεί. Γι’ αυτό χρειάζεται από όλους ψυχραιμία και σύνεση. Σήμερα η πατρίδα μας δίνει έναν αγώνα δύσκολο και κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες, από αυτών τον Σουλιωτών. Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει όλοι μαζί να συστρατευτούμε, παραδειγματιζόμενοι  από τους αγωνιστές του Σουλίου».

Η περιοδεία Π. Καμμένου
Την επαναλειτουργία των στρατιωτικών φυλακίων στην ελληνοαλβανική μεθόριο προανήγγειλε προχθές από το ακριτικό φυλάκιο των Δρυμάδων Πωγωνίου, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Κάμμενος, ο οποίος περιόδευσε με ελικόπτερο στην μεθοριακή γραμμή και επισκέφθηκε τα ακριτικά φυλάκια της Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Μολυβδοσκέπαστη, ενώ συνομίλησε και με τον Δήμαρχο Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου, για θέματα που άπτονται της ασφάλειας των κατοίκων.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Υπ. Άμυνας ανέφερε ότι ανασχεδιάζεται όλη η περιοχή. «Το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που γίνεται, και σύμφωνα με τις εντολές που έχουν δοθεί και από εμένα αλλά και από τον Αρχηγό του Στρατού, από την πρώτη σειρά, τις επόμενες μέρες, θα ενισχυθεί περεταίρω η παρουσία των κληρωτών στην περιοχή. Θα υπάρξει επαναλειτουργία φυλακίων, μονάδες καταδρομέων που θα κάνουν ασκήσεις στην περιοχή, αλλά και ελικόπτερα θα επιχειρούν στην περιοχή, για να δώσουν στους κατοίκους αίσθημα ασφάλειας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο Π. Καμμένος επισήμανε ακόμη ότι οι υφιστάμενες δυνάμεις, ο Στρατός, η Ελληνική Αστυνομία αλλά και οι τοπικές αρχές καταβάλουν προσπάθειες, κάνουν καλά τη δουλειά τους, όμως «πρέπει να ζωντανέψουν τα χωριά».

Για τις αλβανικές προκλήσεις
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αξιώσεις που προβάλει το τελευταίο διάστημα η Αλβανία, ο Π. Καμμένος ανέφερε ότι «η Εθνική Κυριαρχία της χώρας δεν είναι προς διαπραγμάτευση και κανένας δεν μπορεί να την διαπραγματευτεί, είτε αυτό λέγεται οικονομική απειλή, είτε λέγεται εξωτερική απειλή. Η Ελλάδα, ούτε φοβάται ούτε παραδίδει χιλιοστό της γης του αέρα και της θάλασσας της».
Στο φυλάκιο των Δρυμάδων ο Υπουργός τίμησε την 62χρονη Σοφία Δημητρίου, την γυναίκα φρουρό των συνόρων, που ζει μόνη της στο χωριό Ορεινό. Την συνεχάρη για το θάρρος της και της ανακοίνωσε πως θα την εντάξει στην Εθνοφυλακή, αλλάζοντας άμεσα το νόμο, καθώς προβλέπει να υπηρετούν μόνο άνδρες.

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση