Μεγάλος σεισμός στη Λευκάδα. Ταρακουνήθηκε και το Αγρίνιο

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο  θαλάσσιο χώρο δυτικά της Λευκάδας, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 16 χλμ. δυτικά της Λευκάδας, στην περιοχή της Βασιλικής . Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της Χώρας, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και περιοχών της Αττικής.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε πρίν από λίγη ώρα στη Λευκάδα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το επίκεντρο του εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Λυεκάδας. Το χτύπημα του Εγκέλαδου έγινε αισθητό όχι μόνο σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία που βρίσκονται κοντά αλλά ταρακουνήθκε η Αχαϊα και η Ηλία. O σεισμός έγινε αισθητός ως και την Αθήνα. 

Πρίν από λίγη ώρα μάλιστα υπήρξε η πληροφορία πώς υπάρχει και μία νεκτή γυναίκα στη Βασιλική, η οποία καταπλακώθηκε από ένα τοίχο όταν αυτός κατέρρευσε.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο το μέγεθος του σεισμού είναι μεγέθους τουλάχιστον 6 Ρίχτερ με μόλις 2 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και το επίκεντρο καταγράφεται 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Νυδρίου στη Λευκάδα. Το δε Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο δείνει το μέγεθος του σεισμού 6,5 Ρίχτερ.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9:10 και σύμφωνα με τους σεισμολόγους εντάσσεται στα φαινόμενα που έχουν σχέση με το ρήγμα της Κεφαλονιάς. Ήταν πολύ επιφανειακός και για το λόγο αυτό ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα και είχε μεγάλη διάρκεια.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Αντίθετα ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος δηλώνει πως ίσως τελικά το μέγεθος του σεισμού ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ και μπορεί να φτάνει και μέχρι τα 6,3 Ρίχτερ.

Οι αρχές του νησιού βρίσκονται επί ποδός και οι κάτοικοι έχουν βγεί στους δρόμους φοβούμενοι έναν ισχυρό μετασεισμό. Τα σχολεία σε Λαυκάδα και Κεφαλονιά έκλεισαν, ενώ το κέντρο Υγείας στη Βασιλική εκκενώθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ζημιές.

Όπως ειπώθηκε ο σεισμός σχετίζεται με το ρήγμα της Κεφαλονιάς ή μάλλον με τα ρήγματα της Κεφαλονιάς τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί και είναι περισσότερα από τριάντα ορισμένα εκ των οποίων είναι ενεργά ενώ άλλα έχουν εξαντλήσει τη δυναμικότητά τους.

Ένα εξ αυτών είχε δώσει το φονικό σεισμό του 1953, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, ενώ σημαντικό είναι και το ρήγμα του Αίνου το οποίο έχει δώσει σεισμό μέχρι και 6,9 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι σε κάθε περίπτωση παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία σε μία περιοχή που θεωρείται η πλέον σεισμογενής στην Ευρασία.

pronews.gr

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση