Να η ευκαιρία για σπουδές στα ΑΕΙ της Μεγαλονήσου

Το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων αποφοίτων λυκείου αναμένεται να προσελκύσει η ευκαιρία που τους δίνει η Κύπρος να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ηδη από χθες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τις αιτήσεις τους μαζί με τη σχετική βεβαίωση στην οποία αναγράφεται ο βαθμός πρόσβασης για να διεκδικήσουν μία θέση σε κάποιο από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου (Λευκωσία) ή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεμεσός).

 

Η προθεσμία για την αποστολή των απαραίτητων εγγράφων, με συστημένο ταχυδρομείο, λήγει στις 19 Ιουλίου, ενώ τα ονόματα των τυχερών που θα επιλεγούν θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των δύο ιδρυμάτων στις αρχές Αυγούστου.

 

 

Δωρεάν σίτιση

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αναμένεται «στροφή» αρκετών Ελλήνων αποφοίτων στις σπουδές στην Κύπρο, δεδομένου ότι μπορούν να επωφεληθούν των προσφερόμενων υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας. Ειδικότερα, όλοι οι Ελληνες εισακτέοι δικαιούνται δωρεάν σίτιση και αρκετοί εξ αυτών θα απολαμβάνουν και δωρεάν στέγαση, εφόσον πληρούν τα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Επιπλέον, θα δοθούν έξι υποτροφίες για το πανεπιστήμιο και πέντε για το τεχνολογικό πανεπιστήμιο στους αριστούχους της φετινής χρονιάς. Οσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα μπορούν να επωφεληθούν των επιδομάτων του Κρατικού Φοιτητικού Πακέτου (επιδότηση ενοικίου έως 1.800 ευρώ, αγοράς συγγραμμάτων και ηλεκτρονικού υπολογιστή έως 800 ευρώ).

 

 

Προϋποθέσεις

 

Δικαίωμα πρόσβασης στα δύο πανεπιστήμια της Κύπρου έχουν οι απόφοιτοι της φετινής χρονιάς καθώς και των δυο προηγούμενων, και θα εισαχθούν ως υπεράριθμοι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των εισακτέων. Οσον αφορά τον τρόπο επιλογής τους, θα γίνει αποκλειστικά βάσει του γενικού βαθμού πρόσβασης, ωστόσο θα πρέπει να έχουν ελάχιστη βαθμολογία το «10». Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορούν να δηλώσουν έως και 10 διαφορετικά τμήματα σε έως δύο επιστημονικά πεδία, καθώς και ότι η εισαγωγή τους σε κάποιο από αυτά θα εξαρτηθεί από τη σειρά προτίμησής τους. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πλειάδα γνωστικών αντικειμένων, αρκετά εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα περιζήτητα: Αρχιτεκτονική, Δημόσια Διοίκηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Νομική, Πληροφορική και Φυσικομαθηματικά.

 

 

Εύη Πανταζοπούλου

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση