Ο Άγιος Δημήτριος των Ελλήνων

Ο Μυροβλύτης και θαυματουργός Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης,

όπου γεννήθηκε περί το 280 – 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού.

Ο Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου.

Ο Άγιος Δημήτριος είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής αψηφώντας το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα, κήρυξε τον Λόγο του Θεού όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά στην Αττική και την Αχαΐα.

Ο Άγιος Δημήτριος δεν ξεχώριζε μόνο για τα πνευματικά του χαρίσματα αλλά και για την ανδρεία του και τις πολεμικές του αρετές. Γι’ αυτό και ο αυτοκράτωρ Μαξιμιανός ευρισκόμενος στην Θεσσαλονίκη, για να συγκεντρώσει στρατό εναντίον των Ισαύρων, τον είχε ανακηρύξει ανθύπατον και αυθέντην όλης της Ελλάδος.

Όταν όμως ο Μαξιμιανός επέστρεφε νικητής στην Θεσσαλονίκη, τον ειδοποίησαν ότι ο Δημήτριος έγινε Χριστιανός. Ο βασιλιάς, διέταξε να φέρουν τον Δημήτριο μπροστά του για να μιλήσει ο ίδιος μαζί του.

Βλέποντάς τον ο βασιλιάς του είπε: «Τέτοια τιμή περίμενα να μου δώσεις; Έτσι ήλπιζα να με τιμάς και σε ανεβίβασα σε τέτοιο βαθμό; Εγώ σε ανέδειξα ηγεμόνα της Θεσσαλονίκης και συ ούτε ένα μίλι δεν εξήλθες της πόλεως δια να με προϋπαντήσεις;»

Ο Άγιος του απάντησε: «Βασιλιά μου, εγώ τιμώ την βασιλεία σου, τιμώ όμως περισσότερο από εσένα τον Θεό του ουρανού και της γης, ο οποίος είναι βασιλιάς όλου του κόσμου».

Τότε, ο Μαξιμιανός διέταξε να φυλακιστεί ο Άγιος σε ένα παλιό υπόγειο λουτρό όπου χύνονταν τα απόνερα της πόλεως.

Ο Άγιος Νέστορας, ο οποίος ήταν κρυφός χριστιανός και μαθητής του Αγίου Δημητρίου, θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Λίγο πριν την μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε την βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να εξοργίσει τον αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, ο Νέστορας με αποκεφαλισμό και ο Δημήτριος με λογχισμούς.

Ο Δημήτριος θάφτηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα ανεγέρθη ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, εξού και η ονομασία Μυροβλύτης.

Ο Άγιος Δημήτριος δικαίως θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης, καθώς πολλές φορές την έσωσε από διάφορους κινδύνους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου 1912).

El.gr

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση