Ο κόσμος «αγκάλιασε» την εκδήλωση με θέμα «Κοντά στο Παιδί με Καρκίνο»

 

 

 

Κατάμεστη  από κόσμο ήταν η αίθουσα του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 και διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου και τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

 

Σκοπός της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα: «Κοντά στο Παιδί με Καρκίνο» ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών υγείας γενικότερα.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου, των Αντιδημάρχων κκ. Κ. Καλαντζή, Ν.Καζαντζή,  Θ.Γρίβα,  Α.Καλαμπαλίκη και Μ.Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα κ. Δημήτρη Τζιώλη, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, του Αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ.Γ.Αγραφιώτη, Ιατρικού και Επιστημονικού προσωπικού της πόλης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου και πλήθος κόσμου.

 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της, τις δυνάμεις τέτοιου είδους εκδηλώσεις και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κ. Μαρία Τρυφωνίδη και την συμπατριώτισσα μας, κ.  Μαργαρίτα Μπάκα που με την συμμετοχή, την εμπειρία και τις γνώσεις τους  βοηθούν  σημαντικά, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού .

 

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Καλαντζής και ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Γιώργος Αγραφιώτης ενώ κορυφαία και πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η προβολή βίντεο / συνέντευξη της Αγρινιώτισσας  κ. Ε. Γρίβα, η οποία μίλησε για το πως άλλαξε η ζωή της, πως είναι να αντιμετωπίζεις

τον παιδικό καρκίνο και πως τελικά κατάφερε ο γιος της να βγει ΝΙΚΗΤΗΣ.

 

Η κ. Μαρία Τριφωνίδη, πρόεδρος της «Φλόγας», του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια  ανέφερε ότι ο σύλλογος έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο, που στοχεύει στην καλύτερη δυνατή ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών.Ανέφερε ότι στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Τόνισε παράλληλα πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, για να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

 

Στην ομιλία της η κ. Μαργαρίτα Μπάκα, Παιδίατρος, Αιματολόγος – Ογκολόγος, Αν. Διευθύντρια Παιδιατρικής Ογκολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Π. ΑΘΗΝΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» μίλησε για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και της διεύρυνσης της επιστημονικής έρευνας για την καταπολέμηση της νόσου.Η κ.Μπάκα ανέφερε ότι ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα. Σημείωσε όμως πως «εάν ο  καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς και το παιδί υποβληθεί στα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο στα ίδια μέρη του σώματος με αυτά των ενηλίκων, αλλά κάποιοι τύποι καρκίνου είναι πιο συνήθεις σε αυτά. Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία. Αναπτύσσεται στον μυελό των οστών, ο οποίος είναι μια σπογγώδης ουσία που γεμίζει το εσωτερικό των κυττάρων και δημιουργεί τα κύτταρα του αίματος. Ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των καρκίνων σε παιδιά. Με τις νέες θεραπείες οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Άλλος σημαντικός υπεύθυνος για το 20% περίπου των καρκίνων στην παιδική ηλικία είναι κακοήθης όγκος στον εγκέφαλο. Άλλοι καρκίνοι που εντοπίζονται συχνά σε παιδιά είναι λεμφώματα, νόσος του Hodgin, σαρκώματα του Ewing, ρετινο-βλαστώματα, ραβδομυοσαρκώματα και ηπατοβλαστώματα. Λιγότερο συχνοί καρκίνοι που συμβαίνουν στα παιδιά είναι όγκος στους νεφρούς (όγκος του Wilm), καρκίνος του νευρικού συστήματος (νευροβλάστωμα) και καρκίνος των οστών (οστεοσάρκωμα)».

 

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Νανά Θεοδωροπούλου, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του Δήμου Αγρινίου, ενώ συμμετείχε η Παραδοσιακή Χορωδία του Συλλόγου  «Αγία Σκέπη» υπό την Διεύθυνση της κ. Χρυσούλας Τασολάμπρου και στο πιάνο η κ. Κωνστάνς  Καμποσιώρα.

 

 

287 286 285 289 290

 

ΒΙΝΤΕΟ -AΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

https://www.youtube.com/watch?v=EsuPWZFt-oU&feature=youtu.be

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση