Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης «Ανθρωπογραφίες»

262a 263 264

                                

Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, εγκαινιάστηκε, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, η έκθεση «Ανθρωπογραφίες» με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

 

Στην έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται από το Δήμο Αγρινίου και το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και έχει ως θέμα τον Άνθρωπο, παρουσιάζονται σημαντικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής  κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, όπως οι Τσαρούχης, Μόραλης, Νικολάου, Εγγονόπουλος, Μπότσογλου, αλλά και εκπροσώπων της νεότερης γενιάς όπως οι Δασκαλάκης, Παπανικολάου, Σακαγιάν, Μποκόρος, Ρόρρης, Μανουσάκης, Μαντζαβίνος, Φιλοπούλου κ.α.

 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος τόνισε ότι και μέσα και από αυτή τη δράση, η Δημοτική Πινακοθήκη αποδεικνύει εμπράκτως ότι αποτελεί πλέον ζωντανό, πανελλαδικής  εμβέλειας κύτταρο Πολιτισμού.

 

«Ο Δήμος Αγρινίου, παίρνει τη σκυτάλη από τις πόλεις και τα Μουσεία του εξωτερικού που τίμησαν την ελληνική Δημιουργία μέσα από «ανάσες Τέχνης» με πηγή τη συλλογή Φέλιου, και δίνει σάρκα και οστά στη δική του προσπάθεια για Εξωστρέφεια και Πολιτιστική Ταυτότητα. Μια Ταυτότητα με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Μια Ταυτότητα βασισμένη στην επιθυμία να μοιραστούμε το Μεγάλο όχι μόνο «μ’ άλλα «μάτια», όπως λέει ο Σωτήρης Φέλιος, αλλά, κυρίως, μ’ άλλη «ματιά»», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαναστασίου.

 

Τα έργα της έκθεσης,  που ανήκουν  στο Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», αποτελούν πολύτιμα κομμάτια από την μουσειακών πλέον διαστάσεων συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους συλλέκτες, ο οποίος συγκεντρώνει έργα τέχνης από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, «όχι με επενδυτικό κριτήριο, αλλά σε μια προσπάθεια αναζήτησης του νοήματος, της ταυτότητας και της αυτοσυνείδησης». Ενός συλλέκτη ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος δηλώνει, στο δρόμο για την αναζήτηση του νοήματος, ψάχνει αυτό το «κάτι» που είναι ικανό να μας ταξιδέψει σε μέρη που δεν μπορεί να μας πάει παρά μόνον η ψυχή όταν «συνομιλεί με ό,τι είναι αντίθετο από το εφήμερο».».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τμήματα της συλλογής Φέλιου έχουν «ταξιδέψει» σε επιλεγμένους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, ενδεικτικά, το Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα 2002 & 2009), το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2003), το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα 2010), το Σισμανόγλειο Μέγαρο (Κωνσταντινούπολη 2010), το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (Βενετία 2011), το Vittoriano (Ρώμη 2012), το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως (Άνδρος 2012 & 2014), τα Παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης (στο Ναύπλιο και στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης 2013), το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Re-Culture III (Σκαγιοπούλειο, Πάτρα 2014), τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Χανιά 2014).

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2016.

 

Επισκέψεις καθημερινά: 10:00-13:30 &18:00-21:00,  Κυριακή: 11:00-14:00, Δευτέρα κλειστά.

 

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ,  Δ. Βότση 2, Αγρίνιο,

 

τηλ.: 26413 60316,   e-mail:  pinakothiki@agrinio.gr

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση