Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις Covid-19, κρυολόγημα ή γρίπη

Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν αν κάποιος είναι πιθανό να έχει προσβληθεί από Covid-19 ή απλά περνάει μια από τις συνηθισμένες ασθένειες.

Τη στιγμή, λοιπόν, που η χώρα είναι σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο και ton κορωνοϊό, για να αποφευχθεί ένα νέο γενικό lockdown, ο κόσμος ανησυχεί. Και με το πρώτο, πιθανό, ύποπτο σύμπτωμα που διακρίνει στον οργανισμό του, σπεύδει να βάλει στο μυαλό του σκέψεις για το αν έχει ή όχι κορωνοϊό.

Πέρα από τα τεστ ανίχνευσης της Covid-19 που είναι ό,τι πιο αξιόπιστο για να γνωρίζει αν είναι κανείς θετικός ή όχι, βέβαια, υπάρχουν και συγκεκριμένα συμπτώματα που «προδίδουν» τον κορωνοϊό. Όπως αναφέρει το newsbomb.gr δεν αποκλείεται, μέσα στον χαμό και τον πανικό που γίνεται τους τελευταίους μήνες σε όλο τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας, να έχει κανείς γρίπη ή απλό κρυολόγημα και να θεωρεί πως έχει κορωνοϊό.

Τα συμπτώματα που δείχνουν αν έχει κανείς κορωνοϊό ή όχι

2020-10-28_084409
2020-10-28_084409


Τα συμπτώματα, λοιπόν, μπορούν να δώσουν μια «ένδειξη», αλλά πάντα είναι επιβεβλημένη η συμβουλή και η ιατρική γνωμάτευση σε κάθε περίπτωση. Αναλυτικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνδέονται με κάθε μία από τις τρεις ασθένειες είναι τα εξής:

Covid-19
Τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός – πάνω από 37,8C – ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτώματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Κρυολόγημα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι φτέρνισμα. πόνοι στο σώμα, καταρροή ή «μπούκωμα» στη μύτη και πονόλαιμος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπιος βήχας. Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται κόπωση, ενώ είναι σπάνιο να έχει πυρετό ή πονοκεφάλους. Τα κρυολογήματα δεν προκαλούν διάρροια. Σύμφωνα με το NHS, στην περίπτωση του κρυολογήματος συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.

Γρίπη
Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη έχουν διάρροια. Δεν υπάρχει φτέρνισμα ούτε δύσπνοια στην γρίπη, και το NHS αναφέρει ότι συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα.

photo unsplash

el.gr

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση