Τέλος στην ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις υπόσχεται να βάλει το αντιμικροβιακό θερμόμετρο

Το πρώτο θερμόμετρο στον κόσμο με αντιμικροβιακό χαλκό, που προστατεύει από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις τους ασθενείς αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχει ελληνική «σφραγίδα» και παρουσιάστηκε προσφάτως στην Αθήνα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος παρέλαβε 2.000 θερμόμετρα Alfacheck, δωρεά της κατασκευάστριας εταιρίας, που θα δοθούν σε ακριτικά κέντρα υγείας της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ των περισσότερων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γι’ αυτό και η δωρεά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, «οι ελληνικές εταιρίες επιχειρούν σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και, καθώς δεν μπορούμε να μειώσουμε περισσότερο τα κόστη, όπως συμβαίνει με τρίτες χώρες, η καινοτομία είναι μονόδρομος».
Η ιδέα για το θερμόμετρο Alfacheck δόθηκε στην εταιρία στο συνέδριο think tank, όταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού την κάλεσε για να διερευνηθούν εφαρμογές του αντιμικροβιακού χαλκού σε προϊόντα υγείας. Ετσι, σήμερα το πρώτο αντιμικροβιακό θερμόμετρο διατίθεται στην παγκόσμια αγορά. Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και ο διευθυντής της Επιστημονικής Ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού Πάνος Ευσταθίου, που έχει συμβάλει τα τελευταία χρόνια σε σπουδαία επιτεύγματα τα οποία έχουν υιοθετήσει πολλά νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, η αντικατάσταση με αντιμικροβιακό χαλκό πολλών αντικειμένων τα οποία χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία (κουπαστές σε σκάλες, κρεβάτια, δίσκοι τροφίμων, χειρολαβές σε πόρτες, ντουλάπες κ.λπ.) μειώνει έως και κατά 98% τα παθογόνα βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος και η κλεψιέλα, που κάνουν «πάρτι» στα ελληνικά θεραπευτήρια.
Ρίτα Μελά

δημοκρατία

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση