Υποδοχή της Ιεράς Κάρας του Νεομάρτυρος του Αγρινίου Αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Αγρινίου

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

1814-2014: Διακόσια χρόνια από το μαρτύριο

του Αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη

 

Τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 6:15 το απόγευμα, θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου η υποδοχή της Ιεράς Κάρας του Νεομάρτυρος του Αγρινίου Αγίου Ιωάννου, του επονομαζόμενου «Βραχωρίτη», από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας, κ.κ. Κοσμά.

 

Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1788. Ο πατέρας του ήταν δερβίσης της ευρύτερης περιοχής της Κονίτσης και η μητέρα του ήταν επίσης Τουρκάλα. Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή των Δερβίσηδων στα Ιωάννινα και, μετά την εκπαίδευσή του, ορίστηκε Δερβίσης του Αγρινίου με θρησκευτική και πολιτική εξουσία, αφού μάλιστα συμμετείχε και στην εκστρατεία των Τούρκων, στη μάχη της Αγίας Μαύρας, στη Λευκάδα. Ο Χασάν, όπως ονομαζόταν έως τότε, ήταν παρόλα αυτά ανήσυχο πνεύμα και άρχισε να αναζητά την αλήθεια. Εντυπωσιάσθηκε από το συζήτηση που είχε με τον τότε Ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, στο πηγάδι δίπλα στον πλάτανο που βρίσκεται στον περίβολο του Ναού. Άρχισε να παρακολουθεί τη ζωή των Χριστιανών, πέταξε τα Τούρκικα και ντύθηκε Έλληνας. Για να μη σφαγιασθεί η τότε πόλη του Αγρινίου από τους Τούρκους, βαφτίσθηκε στο Ναό των Ξένων, στην Ιθάκη και πήρε το όνομα Ιωάννης. Έμεινε σαν τσοπάνης στην περιοχή του Μαχαλά, όπου υμνούσε στη φύση το Θεό. Εκεί προδόθηκε από Εβραίους εμπόρους και παρά τα πολλά μαρτύρια που υπέστη, δεν άλλαξε τη χριστιανική πίστη του. Τελικά οδηγήθηκε στο χώρο που πρωτογνώρισε το Χριστό, στο πηγάδι του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου δίπλα στον πλάτανο, όπου και σφαγιάσθηκε. Και πάλι, για να μη σφαγιασθεί ο ελληνικός πληθυσμός του τότε Αγρινίου, το λείψανό του κρύφθηκε σε σπηλιά χτισμένη, στην Ιερά Μονή Προυσσού. Μετά από ανακαίνιση του Ναού το 1974, η κρύπτη άνοιξε και βρέθηκε το λείψανό του, που ευωδίαζε. Λεπτομέρειες για το βίο του Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτη υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου (www.agiosdimitrios-agrinio.gr) καθώς και στο βιβλίο «Η Χορεία των Νεομαρτύρων και ο Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγαρηνών, Νεομάρτυς του Βραχωρίου» του ιερέως Κωνσταντίνου Καντάνη (εκδόσεις Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου).

 

Η Ιερά Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτη φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Προυσσού. Το πρόγραμμα υποδοχής της Ιεράς Κάρας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, όπου θα παραμείνει για προσκύνηση μέχρι την Κυριακή, 28/9/2014 έχει ως εξής:

 

Πρόγραμμα

Δευτέρα, 22/9/2014

Απόγευμα, 6:15 μμ: Υποδοχή της Ιεράς Κάρας από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας, κ.κ. Κοσμά.

6:30 μμ: Πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία

 

Τρίτη, 23/9/2014

Πρωί, 7:00 πμ: Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία στον τόπο μαρτυρίου

Απόγευμα, 5:30 μμ: Ιερά Παράκληση του Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτη

 

Καθημερινά

Πρωί, 7:00-9:00 πμ: Ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία

Απόγευμα, 5:30 μμ: Εσπερινός και Ιερά Παράκληση

 

Παρασκευή, 26/9/2014

Εσπέρας, 8:30 μμ έως 1:00 πμ (ξημερώματα Σαββάτου): Ιερά Αγρυπνία, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το μαρτύριο του Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτη και 300 χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

 

Σάββατο, 27/9/2014

Απόγευμα, 5:30 μμ: Αναστάσιμος εσπερινός

 

Κυριακή, 28/9/2014

Πρωί: Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Απόγευμα: 6:00 μμ: Εσπερινός. Ομιλία από το θεολόγο – συγγραφέα, κ. Λάμπρο Σκόντζο, εκπρόσωπο της Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων. Αναχώρηση της Ιεράς Κάρας.

 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου θα είναι ανοικτός καθημερινά το πρωί από 7:00 πμ έως 1:00 μμ και το απόγευμα από 5:00 μμ έως 10:00 μμ.

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση