″Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί…″

 

Του Αθανασίου Ζέρη-Δάσκαλου

″Πάσχα Κυρίου Πάσχα. Πάσχα καινόν. Πάσχα Άγιον. Πάσχα πανσεβάσμιο. Πάσχα μέγα… Πάσχα των πιστών″.

Το μεγαλύτερο θαύμα. Το θαύμα των θαυμάτων. Είναι η Ανάσταση του Χριστού. Η Ανάστασή Του. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίον στηρίζεται η εκκλησία του Χριστού, ο Χριστιανισμός. Το επίκεντρο της πίστης και της ζωής μας. Ο άξονας περιστροφής του μεταμορφωμένου κόσμου.

Γεγονός πρωτοφανές μεταξύ των γεγονότων που είδε μέχρι τότε και ζει μέχρι σήμερα όλος ο κόσμος. Η Ανάσταση του Χριστού είναι ταυτόχρονα ιστορικό, υπαρξιακό, εσχατολογικό γεγονός, αλλά και μια πραγματικότητα.

Το θαύμα αυτό, ″η εκ νεκρών Ανάστασή Του″, αποτελεί τη βάση του αιωνίου οικοδομήματος της χριστιανικής μας πίστης. ″Ει δε Χριστός ουκ εγήγερται κενόν άρα το κήρυγμα ημών κενή δε και πίστις υμών″ (Ά Κορ ιε΄, 14)

Με την Ανάσταση του Κυρίου, ανέτειλε νέα ζωή, έλαμψε το άσβεστο Φως, το οποίο φωτίζει και καθοδηγεί τον άνθρωπο από την παρούσα, την πρόσκαιρη ζωή, στην μέλλουσα και αιωνία.

Ο ήλιος της δικαιοσύνης μετά τρεις ημέρες ανέτειλε σήμερον και εφώτισε ολόκληρη την κτίση… εβλάστησε και γέμισε την οικουμένη με ευφροσύνη. Οι πύλες του Άδη ανοίχθησαν από τον Χριστό και οι νεκροί σηκώθηκαν… Ανέστη ο Χριστός και εχάρισε τάξη στον κόσμο, που βρίσκοταν σε αταξία και τον κατέστησε λαμπρόν. Ανέστη Χριστός και εχάρισε χαρά σε όλη την κτίση…″ (Επ. Κύπρου).

″Νυνί δε Χριστός εγήγερται εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο″ (Ά Κορ. ιε΄20).

Η Ανάσταση του Χριστού, είναι ο θρίαμβος της δικαιοσύνης εναντίον της αδικίας, από τον οποίο αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία για τον τελικό θρίαμβο της δικαιοσύνης στην αιωνιότητα.

Ημέρα δόξας θριάμβου και χαράς είναι η Ανάσταση του Κυρίου. Μέγα γεγονός και αναμφισβήτητο. Το μαρτυρεί ο άδειος τάφος. Το είδαν οι Ιουδαίοι στρατιώτες. Τον συνάντησαν οι μυροφόρες γυναίκες. Το επιβεβαίωσαν οι Άγιοι Απόστολοι. Το υπέγραψαν με το αίμα τους οι ένδοξοι μάρτυρες. Το θεμελίωσαν με τη διδασκαλία τους οι Θεοφόροι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας. Το εσφράγισαν με το βίωμά τους οι Όσιοι και οι Ασκητές. Το εμπέδωσαν στη συνείδηση του κόσμου τα αναρίθμητα πλήθη των ανθρώπων, το θείο νέφος των μαρτύρων, γνωστών και αγνώστων, οι οποίοι έζησαν μέσα στο Φως της Αναστάσεως και ακολούθησαν με πίστη και συνέπεια το ζωοποιό και λυτρωτικό μήνυμα του Αναστάντος Χριστού.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι της Ανάστασης προηγήθηκε η Σταύρωση. Ο Χριστός ας μη λησμονούμε, πως ταπεινώθηκε, υβρίστηκε, συκοφαντήθηκε. Υπέστη ατίμωση, διωγμούς, κολαφισμούς, ραβδισμούς. Θεωρήθηκε λαοπλάνος. Οδηγήθηκε από τους άρχοντες και τους Αρχιερείς των Εβραίων στο σταυρικό θάνατο.

Πάνω όμως στο Γολγοθά ολοκληρώθηκε η τελευταία πράξη του Θείου Δράματος. Εκεί ο Χριστός πάσχει και θανατώνεται ως άνθρωπος. Αλλά ως Θεός, με το θάνατό Του νικά τον Θάνατο. Ανασταίνεται εκ νεκρών και χαρίζει σε όλους εμάς τη χαρά, τη ζωή και τη σωτηρία.

Η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού πρέπει να προσδιορίζει και την σταυροαναστάσιμη πορεία και ζωή όχι μόνο της εκκλησίας μας, αλλά και του καθένα από μας ξεχωριστά.

Και τούτο είναι δυνατό, διότι μετά την Ανάσταση του Χριστού, σε όλους τους βαπτισμένους Χριστιανούς ρέει μέσα τους η δύναμη και η Θεία Χάρη του Αγίου Πνεύματος, του Ίδιου Αναστημένου Ιησού.

Γι’ αυτό πλημμυρίζουν συναισθήματα χαράς, ευφροσύνης και ευγνωμοσύνης οι ψυχές των χριστιανών, την πιο λαμπερή αυτή ημέρα του Πάσχα. Ιδιαίτερα για τους Έλληνες είναι η μεγαλύτερη ″εορτή εορτών και πανήγυρις πανηγύρεων″. Είναι ημέρα νίκης. Είναι ημέρα φωτός, προσκαλώντας και όλους εμάς να το ανανεώνουμε με το ″Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός″, το βράδυ της Ανάστασης.

Και όμως σ’ αυτή τη θεία πρόσκληση του ανεσπέρου Φωτός, που μαρτυρεί την δύναμη και τη χάρη του Αναστάντος Χριστού, μαζί και την εντολή για εφαρμογή των σωτήριων εντολών Του, πολλοί είναι εκείνοι, δυστυχώς, που την αρνούνται στη πράξη, είτε από αδιαφορία, είτε από άγνοια, είτε από πολεμική διάθεση κυρίως, με αποτέλεσμα να ξανασταυρώνεται ο Αναστάντας Χριστός σε καθημερινή βάση, για αιώνες τώρα.

Έτσι ξανασταυρώνεται από απρόσεκτους, από κακούς, από αμετανόητους λαΐκους και κληρικούς. Ξανασταρώνεται από άθεους, από αιρετικούς, από πλανεμένους, από υλιστές και εγωιστές. Ξανασταυρώνεται από την ολιγοπιστία μας, την υποκρισία, την ασυνέπειά μας, την αμετανοησία μας.

Εξακολουθεί δυστυχώς να δέχεται εμπτυσμούς και ραπίσματα, καρφιά και λογχισμούς, γέλωτες και ειρωνείες.

Δύο χιλιάδες και πλέον τώρα χρόνια, διώκεται και πολεμείται, αμφισβητείται και συκοφαντείται και όμως δεν σταματά να δυναμώνει τους πιστεύοντας εις Αυτόν, δεν σταματά να κατακτά νέες ψυχές και να απλώνεται σ’ όλο τον κόσμο, χαρίζοντας αγάπη, γαλήνη και σωτηρία.

Δύο χιλιάδες χρόνια τώρα, δεν σταματά να αντηχεί σε όλες τις Ηπείρους, ο νικητήριος παιάνας ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ το χαροποιό, το Ελπιδοφόρο και Σωτήριο αυτό μήνυμα για τον άνθρωπο που προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της αμαρτίας, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την φοβερά ώρα του θανάτου με πλήρη γαλήνη και ηρεμία, βαδίζοντας το δρόμο της πίστης και της αρετής, χωρίς δισταγμούς και ταλαντώσεις, αλλά με αισιοδοξία και χαρά.

Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυθώμεν λαοί….″

Ας ψάλλουμε και εμείς, για άλλη μία φορά φέτος το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και ας είναι ευχή και προσευχή μας το Ζωηφόρο Φως της Ανάστασης να φωτίζει το νου και την ψυχή μας. Να θερμαίνει τις καρδιές μας. Να κατευθύνει σωστά τα βήματά μας. Να μας αναγεννά και να μας ζωοποιεί, ώστε να γίνουμε κι εμείς ″υιοί φωτός και υιοί ημέρας″. Να μας οπλίζει με πίστη, υπομονή και ελπίδα, ώστε να μη ολιγοψυχούμε μπροστά στην οδύνη του Γολγοθά και να σηκώνουμε όχι μόνο τον προσωπικό μας Σταυρό, αλλά και κάθε Σταυρό που μας κρατά Όρθιους, ως Έλληνες και Ορθόδοξους.

Τέλος, ας μη ξεχνάμε ποτέ, ότι μετά τον Γολγοθά, έρχεται η χαρά της Ανάστασης.

Χριστός Ανέστη

& Χρόνια Πολλά.

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση