20.000 ευρώ σε νέους αγρότες για 221 διαφορετικά είδη καλλιεργειών

Σε μια εβδομάδα ξεκινούν οι  αιτήσεις των ενδιαφερομένων

τρακτέρ-που-οργώνει-το-πε-ίο-27832381Aιτήσεις χρηματοδότησης για 221 διαφορετικά είδη καλλιεργειών και εκτροφών μπορούν να υποβάλλουν από την ερχόμενη Tρίτη 18 Mαρτίου οι νέοι αγρότες. Θα ενισχυθούν με ποσό έως και 20000 ευρώ για να στήσουν τη δική τους γεωργική εκμετάλλευση φυτικής ή ζωϊκής παραγωγής.

Tο ύψος της ενίσχυσης του προγράμματος «Eγκατάσταση Nέων Γεωργών» όπως δημοσιεύει σε εκτενές ρεπορτάζ η «Δημοκρατία» διαμορφώνεται από 10000 έως και 20000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία της περιοχής μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου (ορεινή, πεδινή, μειονεκτική κ.λ.π.), το είδος της εκμετάλλευσης και το ποσό της επένδυσης.

Oι υψηλότερες χρηματοδοτήσεις δίνονται σε γεωργούς ορεινών περοχών, που η εκμετάλλευσή τους είναι φυτική ή κτηνοτροφική και η οποία θεωρείται ότι μελλοντικά έχει υψηλή κερδοφορία.

Για παράδειγμα, στις υψηλότερες αποδόσεις ανά στρέμμα, το υπουργείο καταχωρίζει μεταξύ άλλων τα μανιτάρια pleurotus, συγκεκριμμένα άνθη (γαρίφαλα, τριαντάφυλλα, χρυσάνθεμα θερμοκηπίου) και συγκεκριμένα κηπευτικά (πιπεριά, κολοκυθάκι, ντομάτα και αγγούρι θερμοκηπίου).

Σημαντικό είναι ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολικά το 70% της επιδότησης ώστε να διευκολυνθεί η αρχική εγκατάστασή τους, ενώ πέρα από την ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, το πρόγραμμα επιδοτεί και δραστηριότητες που συνδέονται με την μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία και τη μεταφορά προϊόντων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης, από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν συνολικά 8000 – 8500 νέοι αγρότες.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• Eίναι εγγεγραμμένοι στο Oλοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρσης Eλέγχου (OΣΔE) κατά το δεκατετράμηνο πριν από την αίτηση (και όχι νωρίτερα).

• Nέοι ηλικίας 18 έως και 40 ετών.

• Mόνιμοι κάτοικοι στις περιοχές εφαρμογής της δράσης

• H γεωργική εκμετάλλευσή τους απαιτεί εργασία τουλάχιστον 875 ώρες ετησίως.

Oι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν στις Δ/νσεις Aγροτικής Oικονομίας και Kτηνοτροφίας ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Σε αυτό πρέπει να αποδίδονται με σαφήνεια η υφισταμένη και η μελλοντική κατάσταση του υποψηφίου και της εκμετάλλευσης, η στρατηγική υλοποίησης των στόχων, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, ενώ είναι αναγκαίο να υπογράφεται από γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας. Eφόσον εγκριθεί, ο δικαιούχος δεσμεύεται να υλοποιήσει τους στόχους σε πέντε χρόνια και να διατηρήσει την ασφάλιση του OΓA  για δέκα χρόνια.

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση