Εκδήλωση Σουλιωτών στο Σέλτσο

 

Συμπληρώνονται εφέτος,  214 χρόνια από  τo ζοφερό και ανείπωτο  εκείνο διήμερο της 22/23ης-Απριλίου του 1804 όταν συντελέστηκε  το Ολοκαύτωμα  των  1.300 και πλέον Σουλιωτών και Ραδοβιζινών  στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας-σημερινές Πηγές, Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραισκάκη. Μέχρι τότε άντεξαν οι δύστυχοι  την   σκληρή τετράμηνη  πολιορκία του Αλή Πασά  πού ξεκίνησε στις αρχές του 1804, λίγες μέρες  μόνο αφ’ότου εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους  εστίες στο Σούλι.

Για να τιμηθεί αυτή  η ημέρα  της ανείπωτης  αυτής θυσίας ο δήμος Γ.Καραισκάκη σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών  Άρτας θα προβεί στη διοργάνωση λιτής εκδήλωσης μνήμης στο χώρο της Ιεράς Μονής Σέλτσου στις 20-4-2018 ημέρα  Παρασκευή και  ώρα 10.30   η οποία θα περιλαμβάνει:

1-Τέλεση  Επιμνημόσυνης  δέησης-

2.-Ρίψη στεφάνων  στο όπισθεν της μονής φοβερό  βάραθρο  της Γκούρας τον΄΄Πέτακα΄΄ όπου  ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ   τα  πρώτα  250 και πλέον   γυναικόπαιδα των Σουλιωτών.

  1. Σύντομη ενημερωτική  ομιλία.
  2. Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών- Πέρας εκδήλωσης ώρα 11.30 π.μ

 

                                                                                             -2-

Στην εκδήλωση ενημέρωσαν ότι  θα έλθουν προσκυνητές και απόγονοι των  Ηρώων του Σέλτσου  από τη φάρα των Κουτσονικαίων  καθώς και άλλοι Σουλιώτες. Θα είναι ευπρόσδεκτοι,καλοδεχούμενοι και θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα η παρουσία τους.

Πέρασαν   107 χρόνια από τότε που ως προσκυνητής επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον χώρο αυτό, ο απόγονος  των Μποτσαραίων,αείμνηστος  στρατηγός Δημήτρης Τ. Νότη Μπότσαρης.  Ήταν νεαρός ανθυπολοχαγός όταν στις 7 Ιουλίου του 1911 άφηνε την παραπλεύρως   έγγραφη μαρτυρία   σε  ξύλινο στασίδι της Μονής  η οποία  φυλάσσεται ως κειμήλιο. Επίσης προ 4ετίας  παρέστη σε παρόμοια εκδήλωση ένας άλλος  απευθείας  συγγενής   εξ αίματος των Μποτσαραίων  Σουλιωτών,  ο  Κίτσος Μπότσαρης τιμώντας την μνήμη  των προγόνων του.

Για την ημέρα της εκδήλωσης υπάρχει πρόβλεψη μερίμνη του Δήμου και  της Διεύθυνσης του Γυμνασίου-Λυκείου ΄Ανω Καλεντίνης,-εφ΄όσον αυτό είναι εφικτό– να παραστεί   αντιπροσωπεία μαθητών θυμίσουμε δε ότι  πολλά χρόνια πριν,  τα σχολεία πήγαιναν την ημέρα αυτή στο Σέλτσο  και με τα πόδια από κάποιο σημείο και μετά, αφού δεν υπήρχε  ολοκληρωμένη οδική  πρόσβαση μέχρι εκεί.

 

Επισημαίνουμε ότι η ημέρα αυτή   είναι ανεξάρτητη του πατροπαράδοτου  επίσημου  πανηγυρικού εορτασμού  23ης Αυγούστου  ‘’Ημέρα Μνήμης’’ της  Θυσίας του Σέλτσου και εορτής της Μονής . Για αυτήν, την 23η Αυγούστου   εχουμε ζητήσει,και κατετέθη γι’ αυτό  πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο  από τον συγχωριανό μας δημοτικό σύμβουλο Αιμίλιο Αντωνάκη να καθιερωθεί με απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου  ως  η  Επίσημη Αργία του Δήμου με τριήμερες τουλάχιστον  εκδηλώσεις , όπως είχε καθιερωθεί  και από τον πρώην  δήμο Τετραφυλλίας . αναμένουμε την υλοποίησή της .

 

Επ΄ ευκαιρία επανερχόμαστε σε παλαιότερη πρότασή μας να καθιερωθούν  επισκέψεις  μαθητών σχολείων του δήμου μας ,αλλά και ολόκληρης της  Ηπείρου στο Σέλτσο. Είναι επιβεβλημένο – δεδομένης και της βελτίωσης της οδικής πρόσβασης σ’αυτό-να ενθαρρυνθεί  η εκπαιδευτική κοινότητα της Ηπείρου , ώστε εν μέσω διδακτικού  έτους και πριν τη λήξη του,  να διοργανώνονται τέτοιες εκπαιδευτικές επισκέψεις –εκδρομές στο Σέλτσο . Ήρθε η ώρα,  οι νέες γενιές  να μάθουν και να γνωρίσουν  από κοντά τον άγνωστο για πολλούς ακόμη  σπουδαίο και μοναδικό  Ιερό  αυτό τόπο, όπου οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους, για να φυτρώσει ο σπόρος της ελευθερίας του γένους μας και να  αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στον τόπο θυσίας των Σουλιωτών.

Ένα τετοιο 3ετές πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και  το ‘’ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ ΣΕΛΤΣΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ_ΜΥΤΙΛΗΝΗ ‘’  με πρωτοβουλία των Α΄/θμιων Δ/νσεων εκπαίδευσης Αιτωλ/ανίας και Μυτηλήνης στο οποίο συμμετέχουν οι τρείς δήμοι  Γ.Καραικσκήκη Μεσολογγίου και Μυτιλήνης,  η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας ο Σύλλογος’’Μακρυγίαννης’’΄Αρτας  το Πανεπιστήμιο  Ιωαννίνων αλλά  και Ευρωπαικών χωρών. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στόχο εχει ακριβώς την εμπέδωση και την κατανόηση του ό ρου Αυτοθυσία μέσα από Τα α Ιστορικά γεγγονότα που ξεχώρησαν σαν τέτοιες πραξεις αυτοθυσίας. ΣΕΛΤΣΟ  – ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ.

Να εμπεδώσουν  όλοι ότι το Σέλτσο δεν είναι ένα ακόμη μοναστήρι  αλλά είναι  «Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»-  Ιερά  Κιβωτός της Θυσίας των Σουλιωτών,πολύτιμο και ακατέργαστο  πετράδι της Ιστορίας του Έθνους μας.

Καλούμε  όλους  τους συγχωριανούς, συνδημότες, όλους τους Ηπειρώτες  φίλους και ευλαβείς  προσκυνητές,  να παρευρεθούν μαζί μας στο Σέλτσο την Παρασκευή 20 Απριλίου  2018 και ώρα 10.30 π.μ, για να αποτίσουμε τον  ελάχιστο  φόρο τιμής  και ευγνωμοσύνης  στους «αγνοούμενους της Ιστοριας » ήρωες Σουλιώτες .

 

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση