O Δημήτρης Aβραμόπουλος για τον Σμήναρχο Kώστα Hλιάκη

avramopΓράφει Γιάννης Κοκκινίδης

Με την Ελλάδα ολόκληρη να υποκλίνεται στον ήρωα, να δακρύζει που βάφτηκε με το αίμα του το καταγάλανο Αιγαίο, τελέστηκε χτες στην Κάρπαθο το μνημόσυνο για τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη,ενώ οι συνάδελφοί του πετούσαν πάνω από το ακριτικό νησί, αποτίοντας ύστατο φόρο τιμής.

Συγκίνηση, κυρίαρχη η εικόνα του χαμογελαστού Κώστα Ηλιάκη και η λέξη «αθάνατος» να γεμίζει τους αιθέρες…

Οι συνάδελφοί του, πέταξαν χαμηλά πάνω από το μνημείο που έχει αναγερθεί στην Κάρπαθο. Έκαναν τους κινητήρες να βρυχώνται και όλων τα μάτια να στρέφουν στον ουρανό, εκεί όπου θα βρίσκεται για πάντα ο Κώστας Ηλιάκης.

Υπερήφανος υπερασπιστής των ιδανικών του και της πατρίδας. Ένας πιλότος που δεν φοβήθηκε ποτέ και ας του κόστισε τη ζωή. Τα παιδιά είναι και θα είναι για πάντα υπερήφανα για τον πατέρα τους. Μπορεί να έφυγε από κοντά τους αλλά τους άφησε μία πολύ μεγάλη κληρονομιά.

Μερικά από τα λόγια που είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν:

Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε έναν Έλληνα που δεν εγκατέλειψε την θέση του. Έναν Έλληνα που δεν υποχώρησε.
Που υπερασπίστηκε με πάθος το όνειρο και τον όρκο του. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα που ο Σμηναγός Ηλιάκης αποφάσισε να δώσει τη ζωή του για την Ελλάδα. Γιατί ακριβώς τόσο του πήρε, στην ταχύτητα που εξελισσόταν το γεγονός, για να αφήσει πίσω τα χρόνια που τον περίμεναν με τους αγαπημένους του. Για μία Ελλάδα, που δεν είναι ένα αφηρημένο ιδανικό, που απλώς αναφέρουμε σε επετείους μόνο και μόνο για να δικαιολογούμε τη συμμετοχή μας σε μια εκδήλωση και σε μια τελετή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας διακρίθηκε και ξεχώρισε. Όλοι όσοι τον έζησαν, θυμούνται τον εξαίρετο χαρακτήρα του και τη μεγάλη αγάπη του για την Ελλάδα και για την Αεροπορία.

Όταν συνέβη το γεγονός ήδη είχε καταγράψει περίπου 2.000 ώρες πτήσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν στο F-16. Όταν λοιπόν στις 23 Μαΐου του 2006 απογειώθηκε σε εκτέλεση μιας συγκεκριμένης αποστολής με συναδέλφους του και με σκοπό την εναέρια περιπολία και την αναγνώριση ιχνών που θα εισέρχονταν στο FIR Αθηνών, σίγουρα δεν γνώριζε τι του επεφύλασσε η μοίρα.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά την προσέγγιση για αναγνώριση ενός τουρκικού σχηματισμού από τη θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί που σήμερα μας φιλοξενεί, ένα από τα τουρκικά F-16 ελίχτηκε κατά τρόπο ανεξέλεγκτο στον αέρα προς το ελληνικό αεροσκάφος με επακόλουθο την εναέρια σύγκρουση και βέβαια την ολοσχερή καταστροφή τους.

Πόση αλήθεια αξία έχει να αγαπάς περισσότερο από την ζωή σου την πατρίδα;

Πόση αξία έχει να αγαπάς την Ελλάδα, όταν πολλές φορές αυτή η ίδια η πατρίδα σε απογοητεύει, σε ακυρώνει, σε πληγώνει;

Δεν μπορεί, αγαπητοί μου φίλοι, να αποτιμηθεί αυτή η αξία.

Δεν μπορεί να αποτιμηθεί, γιατί η αυτοθυσία του Σμηναγού Ηλιάκη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την πατρίδα που θα κάνει και πάλι περήφανους και εμάς και τα παιδιά μας.
Η αυτοθυσία του, είναι η μαγιά θα έλεγα, με την οποία θα πλάσουμε μία νέα γενιά Ελλήνων, που πιστεύουν.

Προϋπόθεση όμως για όλα αυτά είναι η εθνική συνεννόηση και η εθνική ενότητα. Να μην αφήνουμε τα μικρά και τα ασήμαντα να κυριαρχούν στο δημόσιο βίο. Να αναχθούμε στο μεγάλο, το ιστορικά ενορατικό, στο σπουδαίο.

Θα ήθελα να σας καλέσω, αφού και εγώ συνοδέψω με τη δική μου φωνή αυτό που είπε ο Δήμαρχος, το ΑΘΑΝΑΤΟΣ, να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου αυτού Έλληνα, του σπουδαίου αυτού ανθρώπου, ο οποίος είναι παράδειγμα για εμάς και για τις επόμενες γενεές».

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, o Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τσιάρας, βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ο αδερφός του εκλιπόντα Φίλιππος Ηλιάκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δωδεκανήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση