Έρχονται τα πάνω – κάτω με τη νέα φορολόγηση ακινήτων

• Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων της Κυβέρνησης για την φορολογία ακινήτων βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, αφού σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον τομέα αυτό, έρχονται τα πάνω – κάτω.
Μέχρι στιγμής βέβαιο θεωρείται ότι καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, τα έσοδα του οποίου, λένε ότι θα εξασφαλιστούν από τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Και έτσι η Κυβέρνηση υπόσχεται:
* Φορολόγηση βάσει νέων αντικειμενικών αξιών
*  Μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%-35% σε σχέση με τις σημερινές.
*  Παράλληλα στον νέο φόρο που θα αφορά στη συνολική περιουσία θα απαλλάσσεται πλήρως η πρώτη κατοικία.
*  Για να μην υπάρξουν αδικίες και κυρίως να μην απαλλαγούν από τη φορολόγηση πολυτελείς κατασκευές τα ακίνητα, θα μπουν σε κλίμακα και θα υπάρχουν κριτήρια επιφάνειας.
Ωστόσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, θα εκπίπτει από τη φορολόγηση το ποσό του δανείου που έχει πάρει για το ακίνητό του ο κάθε ιδιοκτήτης.

8 προτάσεις για τα ακίνητα
Στο μεταξύ, τρόπους για την άμεση ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, αύξηση του τζίρου στις ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με την οικοδομή και μείωση της ανεργίας που έχει αυξηθεί κατακόρυφα, προτείνει η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος.
Πιο συγκεκριμένα:
• Κανείς πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της αξίας των ακινήτων προς πλειστηριασμό.
• Νομοθετική ρύθμιση των δανείων σε δανειολήπτες που έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο λόγω της αύξησής του έναντι του ευρώ.
• Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες και να καταργηθούν οι συντελεστές εμπορικότητας άμεσα με έναν μοναδικό συντελεστή για όλες τις περιοχές γύρω στο 30%.
• Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων διότι υπάρχει μεγάλη αδικία για αυτούς που έχουν κληρονομήσει ακίνητα και για αυτούς που έχουν δανειστεί.
• Να υπάρχει μερικό κούρεμα σε δάνεια που έχουν λάβει οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της σημερινής μείωσης στην τιμή τους και ειδική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια χωρίς οι δανειολήπτες να χάνουν τα ακίνητά τους.
• Να υποχρεωθούν οι Τράπεζες να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής δανείων από δανειολήπτες που δε μπορούν, λόγω χαμηλού εισοδήματος, να εξυπηρετήσουν τις μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές τους δόσεις και να μην υπερβαίνει η δόση το 15% του πραγματικού αποδεδειγμένα εισοδήματός τους.
• Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι κλιμακωτός ώστε να πληρώνουν όλοι και από λίγο και ιδιαίτερα χαμηλός σε αυτούς οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα ή είναι άνεργοι.
• Δεν θα πρέπει να πληρώνεται καθόλου φόρος για τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια, τα ημιτελή ακίνητα και σε όσα ακίνητα δεν ηλεκτροδοτούνται.

ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση