Απ. Κατσιφάρας: Εξετάσεις κύρους για την αδειοδότηση επαγγελματιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ

«Από σήμερα κιόλας είμαστε έτοιμοι και ξεκινάμε την πιστοποίηση και αδειοδότηση επαγγελματιών, μέσα από εξετάσεις που θα υλοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ. Αξιοποιώντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που εντάχθηκε στην ελληνική νομοθεσία, προχωρούμε στην υλοποίηση της πιστοποίησης των εξειδικευμένων επαγγελμάτων με τη βοήθεια του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας για το σοβαρό ζήτημα της έκδοσης αδειών σε πρόσωπα συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη Περιφέρεια που προχωρά στην εφαρμογή της υλοποίησης εξετάσεων αδειοδότησης τεχνικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων με την σημαντικότατη συνδρομή και υλικοτεχνική υποδομή του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για εξετάσεις κύρους με διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες προς όφελος των επαγγελματιών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σωκράτης Καπλάνης, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλαρης, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Αχαΐας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Μπεσαράτ Φάρες, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας Γιάννης Σουβαλιώτης, η γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας και νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Σύμβουλος Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου, αρμόδιοι καθηγητές του ΑΤΕΙ, και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων.

«Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο και αυτές τις εξετάσεις δείχνουμε την αλλαγή νοοτροπίας που θέλουμε να έχουμε ως Περιφερειακή Αρχή και αποδεικνύουμε έμπρακτα τη διάθεσή μας να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα στην πιστοποίηση επαγγελμάτων» σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος συμπληρώνοντας: «Αυτή η συνεργασία με το ΑΤΕΙ επισφραγίζει έμπρακτα τη σύνδεση του ΑΤΕΙ, και όλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Να σημειωθεί πως πριν λίγο καιρό υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων και υλικοτεχνικής υποδομής προκειμένου να διεξάγονται εκεί πλέον οι εξετάσεις.

Οι εξετάσεις ξεκινούν άμεσα και ήδη έχει δηλωθεί ενδιαφέρον από τις πρώτες εταιρίες για να προχωρήσουν σε πιστοποίηση.

Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την εφαρμογή των εξετάσεων είναι να συνδράμει ακόμη περισσότερο στις διάφανες και δίκαιες διαδικασίες όσον αφορά την έκδοση αδειών σε πρόσωπα συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Η συμφωνία που έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αυτή αποτελεί καλή πρακτική αξιοποίησης κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημοσίου, αλλά και παράδειγμα συνεργασίας φορέων της Δημόσιας Διοίκησης προς εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος.

Οι ενδιαφερόμενοι και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Ανάπτυξης προκειμένου να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ώστε να συμμετέχουν στις εξετάσεις.

Στις επαγγελματικές δραστηριότητες για την πιστοποίηση και αξιολόγηση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται κατηγορίες επαγγελμάτων όπως ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, μηχανολόγοι, ηλεκτροσυγκολλητές, χειριστές μηχανημάτων κ.α.

 

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση