

«Εγώ νομίζω ότι όλοι μας πρέπει στη ζωή μας να επιδιώκουμε να γνωρίσουμε την αλήθεια, όπως οι αθλητές επιδιώκουν καλή επίδοση και τα βραβεία.»
(Πλάτων)
Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης συνδεέται με ένα πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Έρευνες μέχρι τώρα έχουν αποδείξει τα οφέλη της βιταμίνης D και C ενάντια στον κορωνοϊό καθώς και τον καθοριστικό ρόλο του ψευδάργυρου και του μαγνήσιου. To άρθρο της Δρ. Thanutchaporn Kumrungsee, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition υπόσχεται να ξεκινήσει τη συζήτηση και για μια άλλη βιταμίνη, που βρίσκεται στα ψάρια, τις πατάτες και τις μπανάνες, και όπως φαίνεται δρα ενάντια στον κορωνοϊο: την βιταμίνη B6.
«Όπως ακριβώς φροντίζουμε να μην κολλήσουμε πλένοντας τα χέρια μας και φορώντας τη μάσκα μας, το ίδιο θα πρέπει να φροντίσουμε και την διατροφή μας που παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στον κορωνοϊό» συμπληρώνει η Δρ. Kumrungsee η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα.
Στο άρθρο αυτό, η ίδια μαζί με την ομάδα της επεσήμαναν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Β6 προστατεύει από τις χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες: «Ο κορωνοϊός όπως και η γρίπη ανήκουν στους ιούς που προσβάλλουν ανεπανόρθωτα τους πνεύμονες και μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια» συμπληρώνει. Όπως εξηγεί, η θρόμβωση και η «καταιγίδα κυτταροκινών» (υπερφλεγμονώδης κατάσταση) μπορούν να συνδεόνται με τη βαρύτητα του κορωνοϊού. Η «καταιγίδα κυτταροκινών» είναι μια αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19. Ταυτόχρονα, η θρόμβωση, που επίσης συνδεέεται με τον κορωνοϊό, μπορεί να βλάψει ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά.
Ποιος είναι ο ρόλος της Β6 σε όλα αυτά; Η βιταμίνη Β6 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που λειτουργεί ευεργετικά κατά της θρόμβωσης και της φλεγμονής. Σημειώνεται ότι καλές πηγές της Β6 θεωρούνται τα αμυλούχα λαχανικά , οι μπανάνες, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τ0 μοσχαρίσιο συκώτι, τα ψάρια και τα πουλερικά. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης συνδεέται με ένα πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και υψηλότερη ευαισθησία σε ιογενείς λοιμώξεις. Οπότε, λαμβάνοντας τη συγκεκριμένη βιταμινή από τη διατροφή μας, ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δημιουργούμε μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον κορωνοϊό αλλά και άλλες λοιμώξεις.
Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές για να εξεταστεί αυτή η υπόθεση, η ερευνήτρια θεωρεί ότι αυτή η πρώτη υπόθεση μπορεί να ρίξει φως στο πώς η βιταμίνη Β6 μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της COVID-19.
Για πολλούς η μέρα δεν ξεκινάει πριν από το πρώτο φλιτζάνι καφέ.
Ωστόσο, λίγοι από εμάς πίνουμε τον καφέ μας σκέτο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αλλοιώνουμε την πραγματική του γεύση αλλά και να βλάπτουμε την υγεία μας. Τι θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε;
Το πρώτο υλικό που δεν θα πρέπει να βάζεις στον καφέ σου είναι πολύ πιθανό να είναι και το τελευταίο που φαντάζεσαι πως είναι βλαβερό. Σύμφωνα με έρευνες, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε γάλα στον καφέ, καθώς όταν αυτό αναμιχθεί με υψηλές ποσότητες καφεΐνης, τότε αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα, ενώ μεγάλη ποσότητα από το ιχνοστοιχείο αυτό κατακάθεται στα έντερα.
Η ουσία καζεΐνη που περιέχει το γάλα, όταν έρθει σε επαφή με την καφεΐνη, τότε πήζει και δημιουργεί μια μάζα που προκαλεί φούσκωμα, στομαχόπονο και κοιλιακές διαταραχές. Επιπλέον, οι διατροφολόγοι συμπληρώνουν πως το γάλα στον καφέ μπλοκάρει τον μεταβολισμό και είναι η κύρια αιτία που μπορεί να μην χάνει κανείς βάρος.
Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους καφέδες “τούρτες”, οι οποίοι έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Οι συγκεκριμένοι καφέδες, λόγω των πλούσιων στρώσεων από σαντιγί και σιρόπι που είναι “λουσμένοι” μπορούν να φτάσουν αστρονομικές ποσότητες θερμίδων. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος καφές σε μικρό ποτήρι, με διπλή δόση από σιρόπι σοκολάτας μπορεί να έχει μέχρι και 300 θερμίδες! Και αυτές είναι οι γνωστές “άδειες” θερμίδες, οι οποίες δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Αν εξαιρέσεις τη γευστική απόλαυση που προσφέρουν, περισσότερο κακό παρά καλό κάνουν!
Ακόμα και αν αποφεύγεις αυτού του είδους τους καφέδες, πολύ πιθανό είναι να γεμίζεις την κούπα σου με μερικά κουταλάκια ζάχαρη, η οποία όχι μόνο αποτελεί την αιτία για πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, αλλά και σύμφωνα με τους λάτρεις του καφέ, αλλοιώνει την αυθεντική γεύση του χαρμανιού.
Αν, ωστόσο, δεν θέλεις να “φορτωθείς” περιττές θερμίδες, προτίμησε να προσθέσεις φυσικά γλυκαντικά, που θεωρούνται πιο υγιεινά, μιας και κάποιες έρευνες ενοχοποιούν την ασπαρτάμη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά ως καρκινογόνα.
Κι αν μετά από όλα αυτά αναρωτιέσαι ποιος τελικά είναι ο ιδανικός τρόπος να πίνεις τον καφέ σου, η απάντηση είναι μία και πολύ πιθανό να μην σου αρέσει: Σκέτο!
(olivemagazine)
Σε γενικές γραμμές τα λαχανικά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά, καθώς το μαγείρεμα καταστρέφει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν τα πέντε παρακάτω λαχανικά, καθώς το μαγείρεμα επιτρέπει την αποδέσμευση θρεπτικών συστατικών τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να απορροφήσει αλλιώς ο οργανισμός.
1. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ (αποκαλείται επίσης φολασίνη ή βιταμίνη Β9), μιας ομάδας υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β, σημαντικών για την ανάπτυξη των κυττάρων και την αναπαραγωγική υγεία.
Τόσο το σπανάκι, όσο και άλλα λαχανικά όπως τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το λάχανο, οι πιπεριές και άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, παρέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό όταν είναι μαγειρεμένα.
Επιπλέον το σπανάκι συρρικνώνεται όταν μαγειρευτεί, χωρίς να χάνει το πολύτιμο φολικό οξύ. Έτσι καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα, συγκριτικά με το να το τρώγατε ωμό και παίρνετε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών.
2. Καρότα: Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α). Η βήτα καροτίνη συμβάλλει στην προστασία της όρασης και ειδικά στη νυχτερινή όραση. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βήτα καροτίνης, παρέχει επίσης προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους. Προστατεύει επίσης το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαγείρεμα αυξάνει την ποσότητα της βήτα καροτίνης που απορροφά το σώμα σας.
3. Κολοκύθα: Τόσο η μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα, όσο και τα πράσινα κολοκυθάκια, είναι πολύ πιο θρεπτικά μαγειρεμένα, καθώς τα αντιοξειδωτικά και η βήτα καροτίνη που περιέχουν απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό.
4. Σπαράγγια: Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες που είναι γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, όπως η Α, C και Ε, καθώς και φολικό οξύ. Οι σκληρές ίνες τους όμως, καθιστούν δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Όταν μαγειρεύονται, διασπώνται τα ινώδη κύτταρα, απελευθερώνονται οι βιταμίνες και ο οργανισμός απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα.
5. Ντομάτες: Αν και το μαγείρεμά τους για μόλις δύο λεπτά ελαττώνει κατά 10% την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C (και κατά 29% έπειτα από 30 λεπτά), γεγονός παραμένει ότι διασπά επίσης το παχύ τοίχωμα των κυττάρων τους και έτσι απελευθερώνεται η λυκοπένη (ή λυκοπένιο), η πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία που πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά εναντίον σοβαρών νοσημάτων όπως ο καρκίνος.
ygeianews
Designed by Western Computer Services