ΕΛΑΙΑ 2015: Hμερολόγιο με τα βραβευμένα έργα των μαθητών

   

 

 

                   

 

Γ.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ «Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια με τον επαναπροσδιορισμό της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία»

 

Mε ένα καλαίσθητο δίγλωσσο ημερολόγιο (ελληνικά και αγγλικά), όπου πρωταγωνιστεί η ελιά και φιλοτεχνείται από τα βραβευμένα έργα μαθητών γυμνασίου, του καλλιτεχνικού διαγωνισμού  «Προϊόντα ελιάς στη μεσογειακή διατροφή» ολοκληρώνονται οι δράσεις της ‘ΕΛΑΙΑ 2015.

 

Η έκδοση του ημερολογίου εντάσσεται στις δράσεις ‘Ελαία 2015’ και στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος προώθησης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) με τίτλο ‘Olive Products in Mediterranean diet: Taste, Health and Quality of life-Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής’. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τεράστια επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Δήμο Αγρινίου στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.  Οι εκδηλώσεις είχαν  στόχο την προβολή και την προώθηση των προϊόντων ελιάς και του ελαιολάδου και τη διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων και του πολιτισμού  μέσω των προϊόντων της ελληνικής γης και ειδικά της Αιτ/νιας στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

H καλλιέργεια της ελιάς συνυπάρχει με τους κατοίκους του Δήμου, έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους, συμβάλλοντας στην επίτευξη ενός βιώσιμου περιβάλλοντος καθώς και στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάπτυξη της οικιακής οικονομίας. Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια πολιτιστική, κοινωνική, εδαφική και περιβαλλοντική ζωντανή κληρονομιά που προωθεί το σεβασμό στη πολυμορφία και η οποία συνθέτεται από τοπία, καλλιέργειες, γνώσεις, τεχνικές καλλιέργειας, αγορές, χώρους, γαστρονομικές παραδόσεις και καινοτομίες τα οποία έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά. Το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά τρόφιμα αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής και ενσωματώνουν τη γνώση και τη σοφία των παρελθόντων γενεών οι οποίες ζώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες έμαθαν πώς να τα αξιοποιούν σωστά  παράγοντας εύγευστα και υγιεινά εδέσματα.

 

Το ημερολόγιο φιλοτεχνείται από ι) Δώδεκα φωτογραφίες μαθητών Γυμνασίων του Δήμου Αγρινίου και Δήμου Θέρμου που βραβεύτηκαν στα πλαίσια του καλλιτεχνικού διαγωνισμού και ii) από τοπικές παραδοσιακές συνταγές με βάση το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποτέλεσμα των δράσεων που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και μαθητών σε θέματα διατροφής, ποιότητας και υγείας.

 

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές γυμνασίων (4o Γυμνάσιο Αγρινίου, Γυμνάσιο Θέρμου, Καλυβίων, Λεπενούς, Νεάπολης, Παναιτωλίου, Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα, και Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου). Τα έργα αξιολόγησε πενταμελής επιτροπή: Γαρουφαλής Χρήστος, Καλλιτεχνικός Δ/ντης του Εικαστικού Εργαστηρίου Αγρινίου, Γιολδάσης Σπύρος, Διδάσκων Φωτογραφίας του Εικαστικού Εργαστηρίου Αγρινίου, Φραγκούλης Λεωνίδας, Αρχιτέκτονας, Μέλος της Συντονιστικής Ομάδας Art8, Γιαννακόπουλος Γιάννης, Φωτογράφο-Οπερατέρ και Μίκροβας Αντώνης, Εκπαιδευτικός-Πρόεδρος Β’ ΕΛΜΕ).

 

Πρώτο βραβείο: Γυφτάκης Νικόλαος, ‘Ξεφόρτωσε την ελιά να σε φορτώσει λάδι’ (Γυμνάσιο Νεάπολης), Δεύτερο βραβείο: Παππά Γενοβέφα, ‘Τσιμεντένιες ελιές’ (Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα), Τρίτο βραβείο: Τσιάμη Αγγελική, ‘Αγροτική Ζωή’ (Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα) και Σύρρου Παναγιώτα, Οίνος Έλαιον και Αγλαόκαρπος (Γυμνάσιο Θέρμου).

 

Υπόλοιποι βραβευθέντες μαθητές:

Βλάχος Κων/νος, ‘Μεσογειακή Διατροφή και Σιτάρι’, (Γυμνάσιο Νεάπολης), Ηλίας Ψυχογιός, ‘Στην κουφάλα σου φώλιασε μελίσσι γέρικη ελιά’ (Γυμνάσιο Νεάπολης), Σταματοπούλου Παρασκευή, Ψωμί και Ελαιόλαδο (Γυμνάσιο Θέρμου), Ηλίας Ψυχογιός, Είμαι του Ήλιου θυγατέρα (Γυμνάσιο Νεάπολης), Ντούλια Στεφανία, ‘Η τέχνη της ελιάς’ (Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα), Παναγιωτοπούλου Βίκυ, ‘Ελιές στο χωράφι’ (Εκπαιδευτήρια Παναγία Προυσιώτισσα), Ερμίνα Τσίρκα, ‘Ελαία’ (4 γυμνάσιο Αγρινίου), Αναστασία Μουρτζιάπη, ‘Πιάτο με ελιές’ (Γυμνάσιο Λεπενούς).

 

Με αυτές τις δράσεις δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν τα οφέλη από τα δυο αυτά σημαντικά γεωργικά προϊόντα την ελιά και το ελαιόλαδο, τη σημαντικότητα της σήμανσης/ τυποποίησης των προϊόντων αυτών και να μάθουν και να βιώσουν τη γαστρονομική αξία και ευελιξία τους.

 

 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου στο εισαγωγικό μήνυμά του, αναφέρει μεταξύ άλλων «Ο Δήμος μας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ένα ποικίλο φυσικό περιβάλλον με άφθονα νερά, ήπιο κλίμα, οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, παραδοσιακούς ελαιώνες, τοπικές ποικιλίες, τα οποία σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά επιτρέπουν τη χάραξη μιας στρατηγικής που μπορεί να αναβαθμίσει τους όρους και στην παραγωγή και στην διάθεση των ελαιοκομικών προϊόντων. O Διεθνής Επιστημονικός, Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ενέταξε τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας παρέχοντας μεγάλες δυνατότητες για τη διαχρονική έκφραση της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου μας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων αλλά και με την ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής γης και ιδιαίτερα της Αιτ/νιας που παράγει ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές εξαιρετικής ποιότητας καθώς και πολλά άλλα αγαθά, μέρος της Μεσογειακής Διατροφής.

Κεντρική επιδίωξη της Δημοτικής αρχής είναι η στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εκλεκτών παραδοσιακών προϊόντων με παράλληλη διασύνδεση με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και έθιμα και της ιστορίας του τόπου μας. Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια με τον επαναπροσδιορισμό της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία καθώς και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, διοργανώνοντας πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που αφορούν στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, στην τυποποίηση και ταυτοποίηση των ελαιοκομικών προϊόντων αξιοποιώντας τη μικρή κλίμακα παραγωγή τους από μικρομεσαίες επιχειρήσεις επεκτείνοντας ταυτόχρονα την προοπτική εξαγωγής τους».

erga 1

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση