Μεγάλοι οδικοί άξονες, αντιπλημμυρικά και τα αναπτυξιακά έργα Αιτωλοακαρνανίας

 

 

 

 

 

 

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού και η άμεση ολοκλήρωσή τους στο σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου τους, τέθηκε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων.

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την πρώτη προτεραιότητα για την Δυτική Ελλάδα που είναι το σύνολο του έργου της Ολυμπίας Οδού, ένα έργο που είναι και εθνική προτεραιότητα. Ειδικότερα για το τμήμα Πάτρα – Πύργος, ζήτησε να γίνει γρήγορα η προετοιμασία και και να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Παράλληλα, για το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό, ο κ. Κατσιφάρας μιλώντας με τον Γ.Γ. Υποδομών, τόνισε την ανάγκη άμεσης ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα του Υπουργείου στο πλαίσιο του άξονα Οδικής Ασφάλειας, όπως έχει συμφωνηθεί, σημειώνοντας πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διεκδικεί την ολοκλήρωση του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού». Ο κ. Δέδες ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι το Υπουργείο ξεκινά τη διαδικασία πρόσληψης Συμβούλου, έως το τέλος Ιουνίου. Στόχος είναι το φθινόπωρο να γίνει η ένταξη του έργου του Τμήματος Πύργος – Καλό Νερό στο ΕΣΠΑ για αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

Σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν και αυτό της αντιπλημμυρικής θωράκισης των πόλεων και των οικισμών που βρίσκονται στο τμήμα Πάτρα – Αίγιο – Ακράτα της Ολυμπίας Οδού, αλλά και στην Ιόνια Οδό – περιοχή  του Μεσολογγίου, για τα οποία πρέπει να υπάρχει άμεση μέριμνα ώστε να μην κινδυνεύσουν οι συμπολίτες μας και οι περιουσίες τους.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να άρουμε τις ανισότητες που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τα νέα έργα που υλοποιούνται στην περιφέρειά μας, δημιουργούν κάποια προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν τώρα που είναι αρχή. Εμείς, θεωρούμε ότι με πρόγραμμα, οργάνωση, συνέπεια και με πολύ δουλειά μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Η αντιμετώπιση τω προβλημάτων από τα μεγάλα έργα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου. Εμείς θα ενημερώνουμε το Υπουργείο για τα προβλήματα αυτά και σε στενή συνεργασία θα διεκδικούμε την επίλυσή τους» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε: Ζητάμε αυτά που δικαιούται η Δυτική Ελλάδα για την Περιφέρειά μας, για τους πολίτες μας».

 

Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: Αμβρακία Οδός, Αγρίνιο – Καρπενήσι, Πογωνιά – Πλαγιά, Ιόνια Οδός – Αγρίνιο

Το μεγάλο οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας, τα ιδιαίτερα προβλήματά του και  τα «μισά έργα», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τις εκκρεμότητες ο Περιφερειάρχης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Ειδικότερα:

Σύνδεση της Ιόνιας οδού με το Αγρίνιο. Υπάρχει αναγκαιότητα για το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας. Η μελέτη για το έργο αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, όπως έχει επανειλημμένα δεσμευτεί το Υπουργείο.

Το έργο της Αμβρακίας Οδού. Τέσσερις εργολαβίες έχουν σταματήσει. Για τη μία από αυτές προχωρά η συμπληρωματική Σύμβαση, ενώ για τις άλλες τρεις θα ξεκινήσει μία εργολαβία που θα καλύπτει τι εργασίες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Το έργο Πογωνιά – Πλαγιά, ένα σημαντικό έργο για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης των δυτικών παραλίων της Αιτωλοακαρνανίας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει έτοιμη τη μελέτη και τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει πρόταση για ένταξη στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.

Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της αναβάθμισης και συντήρησης της Εθνικής Οδού στο τμήμα Αγγελόκαστρο – Αγρίνιο – Κουβαράς, που σήμερα παραμένει η κύρια σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Επίσης τις επόμενες ημέρες θα σταλεί φάκελος προετοιμασμένος για ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου.

Τέλος, επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας είναι κρίσιμης σημασίας η επίσπευση των τεχνικών μελετών για τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή από το Υπουργείο, όπως είναι τα τμήματα Πλατυγιάλι – Ιόνια Οδός, Αγρίνιο – Καρπενήσι, έτσι ώστε να δοθούν προς ένταξη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση