Ομπάμα: «Είμαστε όλοι Έλληνες»

ΟΜπαμα.limghandler«Για μια μέρα, όλοι είμαστε Ελληνες» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα-δίπλα ως εταίροι και σύμμαχοι. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ».

Μιλώντας στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο, το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), για να τιμηθεί η 25η Μαρτίου 1821, ο Ομπάμα ξεκίνησε και φέτος τον χαιρετισμό του με τη λέξη «Καλησπέρα» στα ελληνικά.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τον «βαθύ αντίκτυπο» των Ελληνοαμερικανών στο αμερικανικό έθνος, ενώ αναφέρθηκε στις ελληνικές κοινότητες του Τάρπον Σπρινγκς (Φλόριντα) και του Σικάγου.

Ο αμερικανός ηγέτης ολοκλήρωσε το σύντομο χαιρετισμό του αναφωνώντας «Ζήτω η Ελλάς!».

Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε στην προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο συνεχάρη, όπως επεσήμανε, για την ελληνική εθνική εορτή, καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας.

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας ηγέτης με «όραμα και τόλμη». Ο αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε τις «γενναίες προσπάθειες» που καταβάλλει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Ο κ. Μπάιντεν, επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικός και θερμός για τη χώρα μας, σημειώνοντας τη «στενή συνεργασία» που έχουν οι κυβερνήσεις των δυο χωρών. Η Ελλάδα διαδραματίζει «πολύτιμο ρόλο», τόνισε χαρακτηριστικά, ως «στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος» του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μπάιντεν μίλησε για τους «δεσμούς που συνδέουν» τις δύο χώρες, σημειώνοντας την κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας στο δυτικό κόσμο, ενώ αναφέρθηκε στο Θουκυδίδη και στο ρητό του «Το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία. Το μυστικό της ελευθερίας είναι η τόλμη».

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ακολούθως, έλαβε το λόγο ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα για τη φιλοξενία και τη «μεγάλη τιμή» προς την Ορθόδοξη Ελληνοαμερικανική κοινότητα κατά τη διάρκεια και των έξι χρόνων της διακυβέρνησής του.

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση