Πρώτες βοήθειες για τσίμπημα μέλισσας ή σφήγκας

12363prisonplanetgr

 

Όταν κάποια άτομα είναι αλλεργικά τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήγκα μπορεί να επιφέρουν σοβαρές αντιδράσεις. Η θνησιμότητα μετά από ένα τέτοιο τσίμπημα οφείλεται στο ότι τα άτομα αυτά μπορεί να πάθουν έμφραγμα καρδιάς ή του εγκεφάλου ή αναφυλακτικό σοκ. Η έναρξη των επικίνδυνων συμπτωμάτων για την ζωή του ανθρώπου ξεκινά 10 λεπτά μετά το τσίμπημα. Το τσίμπημα της σφήγκας είναι πολύ πιο επικίνδυνο όχι μόνο από αλλεργικής απόψεως , αλλά και μολύνσεως γιατί η σφήγκα τρώει νέκταρ αλλά και αποφάγια από σκουπίδια, με αποτέλεσμα η μεταφορά κάποιου μικροβίου με το τσίμπημα στον άνθρωπο να είναι άμεση.

Πρώτες βοήθειες

Αν δεν είστε αλλεργικοί, απλά αφαιρέστε το κεντρί. Αν είναι ορατό (που σημαίνει ότι ήταν μέλισσα, γιατί οι σφήγκες δεν αφήνουν πίσω τους το κεντρί), προσπαθήστε να το απομακρύνετε σπρώχνοντάς το πλάγια με τα δάχτυλά σας. Μη χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι γιατί μπορεί πιέζοντάς το να ελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο μέσα στην πληγή, κι έτσι να πονέσει περισσότερο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να μη ζουληχτεί η περιοχή που είναι καρφωμένο το κεντρί με τα δάχτυλα ή τα νύχια γιατί μπορεί αντί να βγει προς τα έξω να σπρωχθεί ακόμα πιο βαθιά.

Καθαρίστε την περιοχή με προσοχή

Εφαρμόστε πάγο για να αποφύγετε το πρήξιμο

Αν έχετε σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, ξαπλώστε και αφαιρέστε με πολύ προσοχή το κεντρί ώστε να μη διαχυθεί στους ιστούς και ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης: κνίδωση, κνησμός στα μάτια, συσφικτικό αίσθημα στο λαιμό και στο θώρακα.

Επείγοντα συμπτώματα: Οίδημα του λάρυγγα, που προκαλεί δυσχέρεια αναπνοής, Βήχας ή συριγμός, σοβαρή κνίδωση, κοιλιακές κράμπες, ναυτία και εμετός, ελάττωση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της συνείδησης.

Εάν το τσίμπημα είναι στο λαιμό ή στο στόμα, θα πρέπει να αντιδράσετε άμεσα, γιατί αν πρηστεί θα εμποδίζει τη δίοδο του αέρα. Βάλτε ένα παγάκι μέσα στο στόμα ή πιείτε άφθονο παγωμένο νερό. Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε ή πρήζεστε στο πρόσωπο ή το λαιμό, απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Αν γνωρίζετε την ευαισθησία σας για την εμφάνιση αλλεργικού σοκ, συμβουλευτείτε προληπτικά τον γιατρό και έχετε πάντα μαζί σας κάποια φάρμακα πρώτης βοήθειας (αντιϊσταμινικά, κορτιζόνη, κάποιο εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό, ένεση αδρεναλίνης για σοβαρές περιπτώσεις).

Προσοχή! Αν δεν υπάρχουν φάρμακα χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα, αμμωνία , ξύδι ή λεμόνι. Υπάρχει όμως διαφορά στη χρήση. Αν μας τσιμπήσει μέλισσα βάζουμε αμμωνία ή πολτό από μαγειρική σόδα. Στο τσίμπημα της σφήγκας το δηλητήριο είναι αλκαλικό και με το ξύδι (όξινο) εξουδετερώνεται. Αν τα χρησιμοποιήσουμε ανάποδα, είναι σαν να υποβοηθήσαμε το τσίμπημα

prisonplanet.gr

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση