Φωνή λαού, θέλημα Θεού: Να ανακηρυχθεί σε Άγιο ο Αρχιμανδρίτης Παπαποστόλης Φαφούτης

ΚΟΣΜΑΓΑΠΗΤΟΣ στον υπέρτατον βαθμόν διαχρονικά από τον λαόν του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής μας ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΦΑΦΟΥΤΗΣ ο οποίος γεννήθηκε το 1874 και έφυγε για τον Ουρανό στις 13 Αυγούστου 1960 φορώντας το φτωχικό και τριμμένο ράσο του, με την παρουσία σύσσωμου κλήρου και λαού μέσα σε κλίμα γενικής συγκίνησις, θλίψης, δέους, σεβασμού και λύπης – κόσμου που κλαύσαμε και χύσαμε δάκρυα αποχαιρετισμού για τον άγιον γέροντα Παπαποστόλη.

Και είναι προς τιμήν του Σεβ. Μητροπολίτου και σεπτού Ποιμενάρχη μας Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ που το Ημερολόγιο του 2020 της Ιεράς Μητροπόλεως το αφιέρωσε στον αείμνηστον Αρχιμανδρίτην Παπαποστόλη Φαφούτη.

Το εμβληματικό και ιστορικό θα λέγαμε αυτό Ημερολόγιον αποτελεί ύμνον Θείον προς τον ευλογημένον γέροντα.

Μεταξύ των άλλων σπουδαίων και αποκαλυπτικών ο Σεβασμιώτατος κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ σημειώνει και τα εξής χαρακτηριστικά:

”Ο κατά τα άλλα ολιγογράμματος Παπα-Αποστόλης ανεδείχθη μέσα από τη βιοτή του ένας σύγχρονος Άγιος Νικόλαος Πλανάς. Έργων τε και λόγων¨ και αλλού ¨Ένα πρότυπον ”Καλού Ποιμένος”, ένα πρότυπον ”ενσάρκου Άγίω” ένα πρότυπον ”κεκρυμένου Αγίου¨.

Ήλθεν λοιπόν πιστεύουμε η ώρα και ”νυν εστιν” ο Παπαποστόλης να ανακηρυχθεί ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος: ¨Δύο αφέντες είχε ο Παπαποστόλης: Τον Θεό και τον Άγιο Χριστόφορο¨ αλλά εν συνεχεία αγαπούσε εν Χριστώ Ιησού και το χριστεπώνυμο πλήρωμα, τον λαό του Θεού στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Παπαποστόλης μαζί με ευλαβείς συνεργάτες του ανοικοδόμησε από τα θεμέλια τον μεγαλοπρεπή Ιερόν Ναόν προς τιμήν του Αγίου, ενδόξου και μεγαλομάρτυρος ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, τον οποίον ιερόν Ναόν με επιτυχείς και έξυπνες ενέργειές του, τον ανεκήρυξε με επίσημη πράξη Κράτους και Εκκλησίας ως Πολιούχον Άγιον της μεγαλουπόλεως του Αγρινίου.

Δεύτερον έργον του Παπαποστόλη ήταν ότι εφύτευσε με τα χέρια του και με την συνεργασία εκλεκτών ενοριτών το ΑΛΣΥΛΛΙΟΝ του παλαιού Αγίου Χριστοφόρου που αποτελεί κόσμημα αλλά και πνεύμονα πρασίνου – μαζί βεβαίως με το υπέροχο πάρκο δωρεά των Παπαστρατέων – για την πόλη και τους 100.000 κατοίκους του Αγρινίου.

Τρίτον έργον: Με το Άγιον Ευαγγέλιον και τον Τίμιον Σταυρόν ανά χείρας τόλμησε ο Παπαποστόλης επικεφαλής ομάδος διαπρεπών συμπολιτών μας να συναντήσει σε χωριό έξω του Αγρινίου τους αρχηγούς των αντιστασιακών ανταρτών και να τους παρακαλέσει να εισέλθουν ειρηνικά στο Αγρίνιο τον Σεπτέμβριο του 1944.

Γράφει το ημερολόγιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως σχετικά: ”Η κεντρικότατη προσφορά του παπα-Αποστόλη μετά την άτακτη αποχώρηση των Γερμανών από το Αγρίνιο, ήταν η αναίμακτη παράδοση της πόλεως στην ελεύθερη διοίκηση το 1944. Οι ”ταγματασφαλίτες” με αρχηγό τον Τουλιόπουλο, οχυρώθηκαν στην Αβώρανη και επιδόθηκαν σε άτακτο πόλεμο με τους αντιστασιακούς του Αγρινίου. Ο παπά-Αποστόλης δεν έπαψε να επισημαίνει ότι ο ανταρτοπόλεμος αυτός δεν οδηγούσε πουθενά και η καλύτερη λύση ήταν να παραδοθεί η πόλη στην διοίκηση.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο παπα-Αποστόλης προσεύχονταν στον Άγιο Χριστόφορο να αποφευχθούν θλιβερές εικόνες προηγούμενων ετών. και το θαύμα έγινε: Αποφασίσθηκε η αναίμακτη παράδοση της πόλης του Αγρινίου την 14ην Σεπτεμβρίου του 1944 – ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Συνεχίζει το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας επικεφαλής της οποίας είναι ο ταπεινός και σοφός Ποιμενάρχης μας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ (ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ): Όταν στην Κατοχή Ιταλοί στρατιώτες άρχισαν να κόβουν με μανία τα δέντρα του δασυλλίου του Αγίου Χριστοφόρου, παρενέβη ο παπά-Αποστόλης και προέταξε το στήθος του λέγοντας ”χτυπάτε εδώ, χτυπάτε εμένα και όχι τα δέντρα… δεν σας φταίνε σε τίποτα”.

Όταν μετέπειτα το ίδιο επεχείρησαν οι Γερμανοί εις βάρος του αλσυλλίου ο παπά-Αποστόλης επεσκέφθηκε τον Γερμανό Συνταγματάρχη Μπάουμαν στην Κομμαντατούρ και με την βοήθεια της διερμηνέως και ηρωϊδας της Αντίστασης αείμνηστης Μαρίας Δημάδη που ήξερε και την Γερμανικήν γλώσσα έπεισε τον Μπάουμαν να αφήσει άθικτον το Δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου και επιπλέον ζήτησε από τον Αρχιμανδρίτη παπά-Αποστόλη να του γνωρίσει την Ορθοδοξία.

Αλλά και στον κοινωνικό τομέα διέπρεψε ο παπά-Αποστόλης. Ό,τι του έδιναν οι Αγρινιώτες, τα έδινε σε φτωχές οικογένειες και ανήμπορους γέροντες και αναπήρους.

Ο ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΗΣ είχε τόση αγάπη και οικειότητα προς τον αφέντην του – όπως έλεγε – ΑΓΙΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ώστε συνομιλούσε με αυτόν. Παράδειγμα όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρός ΙΕΡΟΘΕΟΣ μπαίνοντας στον νεοανεγερθέντα Ιερόν Ναόν του Αγίου Χριστοφόρου φώναξε τον Παπαποστόλη και του είπε ότι ο άμβωνας ήταν φτιαγμένος ψηλά και θάπρεπε να κατασκευασθεί νέος άλλος άμβωνας χαμηλότερα, ο Παπαποστόλης πήγε κατευθείαν και προσκύνησε την εικόνα του Αγίου στο τέμπλο του Ναού και του είπε: Άγιε Χριστόφορε αυτό που ζητάει ο Σεβασμιώτατος δεν μπορεί να γίνει γιατί κοστίζει πολύ ακριβά και χρήματα δεν έχουμε. Σε παρακαλώ Άγιέ μου κάνε τίποτε ώστε να αλλάξει γνώμη ο Σεβασμιώτατος.

Μπαίνει μέσα στο Ιερό ο Παπαποστόλης και το θαύμα έγινε: Ο Σεβασμιώτατος αιφνίδια του είπε: ”Παπαποστόλη το ξανασκέφθηκα. Δεν πειράζει ας μείνει ο άμβωνας αυτός στη θέση του”.

Ύστερα από τα λίγα που αναφέραμε παραπάνω θεωρούμε ότι μας διακατέχει μια βαθειά πίστη ότι ο Παπαποστόλης βρίσκεται στην καρδιά και την ψυχή όλων των Αγρινιωτών και έτσι ο λαός αυτός τον αναγνωρίζει πανηγυρικά ως ΑΓΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Και το θέλημα του λαού είναι και θέλημα του ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ Θεού μας ώστε ο Παπαποστόλης του οποίου η προτομή – δωρεά του ευλαβούς λαού μας ως έμμεση οιωνεί αναγνώριση της Αγιότητός του – κοσμεί τον προαύλιον χώρον του Ιερού Ναού του Πολιούχου και προστάτου της πόλης μας Αγίου Χριστοφόρου και έτσι με την πίστιν και την θέληση του λαού μας ο Παπαποστόλης να γνωρίσει επί τέλους την επάξια ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ του στους Δέλτους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας την οποίαν υπηρέτησε με πνεύμα ιεραποστολικό και θυσιαστικό μέχρι της τελευταίας του πνοής.

ΕΥΧΕΣΘΕ Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα και Άγιε Ποιμενάρχα μας κ.κ. ΚΟΣΜΑ η ανακήρυξη ως ΑΓΙΟΥ του αειμνήστου γέροντος Παπαποστόλη με την σχετική θεάρεστη εισήγησίν σας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας στην Κωνσταντινούπολη να λάβει σάρκα και οστά – Αγιοκατάταξη την οποίαν περιμένει με χαρά και αγωνία να πανηγυρίσει όλος ο λαός μας.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ Ν. ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ

Μοιράσου αυτή την ανάρτηση